25.07.2024.
HomeUncategorizedPROPAST DODIKOVE TELEVIZIJE: Masovni otkazi u hrvatskoj podružnici Una TV

PROPAST DODIKOVE TELEVIZIJE: Masovni otkazi u hrvatskoj podružnici Una TV

U zagrebačkom dopisništvu Una TV, zvučno najavljivanog regionalnog medijskog projekta koji je otpočeo s radom u prosincu prošle godine, ovih su dana najavljeni otkazi.

U dopisništvo u kojem radi osamdesetak ljudi, uprava Una World d.o.o. čije je sjedište u Banja Luci uputila je popis radnih mjesta koja se ukidaju već ovaj tjedan. Svi zaposleni u tome dopisništvu, uključujući i one koje je vijest zatekla na godišnjim odmorima, pozvani su u redakciju na hitan sastanak koji će se održati u srijedu, 3. kolovoza.

Stvari se, kako doznajemo, odvijaju munjevitom brzinom – odluka uprave s popisom radnih mjesta koja se ukidaju, izvješena je na oglasnoj ploči dopisništva smještenog u Zagreb Toweru, 25. srpnja s napomenom da odluka stupa na snagu 8 dana nakon objave, dakle već ovaj tjedan. Najavljeno je ukidanje niza novinarskih, snimateljskih, montažerskih, uredničkih, producentskih radnih mjesta.

Zaposleni, među kojima su ovih dana zavladali tjeskoba i neizvjesnost, očekuju da će ih uprava već ovaj tjedan upoznati s time tko od njih ostaje bez radnog mjesta.

Na Unu TV su, podsjetimo, prešla raditi i neka od zvučnijih imena televizijskog novinarstva u Hrvatskoj među kojima su Ivana ParadžikovićSaša KosanovićJosip Šarić, zatim bivša novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić

U obrazloženju odluke, uprava Une TV, koja je u regiji poznata i pod kolokvijalnim imenom “Dodikova televizija” jer se vlasnički vezuje uz Igora Dodika, sina Milorada Dodika, navodi da su odluku o reduciranju svog poslovanja u Hrvatskoj morali donijeti zbog zabilježenih poslovnih gubitaka prouzročenih bezuspješnim pregovorima s dvama najvećim teleoperaterima u Hrvatskoj A1 i HT-om koji višekratno odgađaju potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji s Unom TV. Zbog toga ta televizija, tvrdi njezina uprava, nije mogla emitirati program na području Hrvatske i ostvarivati prihode od reklama, što je u konačnici utjecalo na rentabilnost poslovanja. U obrazloženju odluke o gašenju dijela radnih mjesta koju je u ime uprave Una World.d.o.o potpisao direktor Srđan Praštalo tvrdi se da je ta tvrtka, zbog nemogućnosti emitiranja u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine imala gubitak od 1,130.000 eura, a u 2021. gubitak od 2,9 milijuna kuna.

U odluci koju je uprava uputila u zagrebačko dopisništvo navodi se da se u sektoru programa ukidaju radna mjesta urednika emisije, mjesto voditelja, a broj novinara – reportera sa sadašnjih devet smanjuje se na jednoga.

U sektoru informativnog programa ukidaju se radna mjesta regionalnog odgovornog urednika, producenta planiranja i izvjestitelja-terenskog producenta.

U sektoru produkcije ukidaju se radna mjesta direktora produkcije, menadžera produkcije, asistenta produkcije, organizatora, operatera grafike, floor menadžera, umjesto pet novinara-snimatelja ostat će samo dva, a umjesto šest montažera također samo dva.

Ukidaju se i radna mjesta u sektoru tehnike kao i sektoru za digitalnu tranziciju, te po jedno mjesto u sektoru financija i sektoru ljudskih resursa.

Piše: Slavica Lukić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti