Propast “Andrićgrada”: Kusturica pred bankrotom, spašavaga Dodik javnim parama

0

Zbog nagomilanih dugova svi računi firme Andrićgrad iz Višegrada blokirani su duže od 50 dana. Kolaps pokušava zaustaviti vlada bh entiteta Republika Srpska odlukom da iz budžeta po hitnom postupku obavi dokapitalizaciju s dva miliona maraka (oko milion eura), prenosi hrvatski “Poslovni dnevnik”.

Odluku o dokapitalizaciji vlada je donijela na sjednici održanoj 1. jula. Međutim, kao i mnogo puta dosad, o tome nije obavijestila javnost niti građane, objašnjava portal Capital.

“Vlada Republike Srpske na ime povećanja osnovnog kapitala odobrava uplatu svog dijela u iznosu od 2,000.000 KM. Zadužuje se Ministarstvo financija RS-a da s ciljem realizacije projekta izgradnje naselja Andrićgrad osigura sredstva“, stoji u odluci vlade.

Uvijek prvi u redu za novac

Međutim, to je samo djelimično tačno. Novac za zajednički projekt vlade, općine Višegrad i poznatog reditelja Emira Kusturice prije svega će biti iskorišten za deblokiranje kompanije.

“Firma je blokirana i cilj vlade je da ga ovom financsjskom injekcijom spasi, odnosno plati obaveze zbog kojih su računi blokirani kako bi ponovno mogla djelovati“, rekao je izvor Capitala iz vlade RS-a.

Inače, turistički kompleks Andrićgrad ima bezrezervnu podršku vlasti u RS-u od samog osnivanja. Ta se često vidjelo u financijskoj pomoći protivnoj zakonu, pravilima i procedurama, a što su utvrdili i revizori. Tako je utvrđeno da je 2019. Ministarstvo trgovine i turizma RS-a, prema zaključku vlade, dodijelilo 350.000 maraka (oko 178.000 eura) firmi Andrićgrad, protivno svim pravilima i zakonskim procedurama.

Vlada je intervenirala prilikom Javnog tendera za finansiranje projekata u području turizma i ugostiteljstva tako što je je resorno ministarstvo obavezala da protivno proceduri izbora najboljih projekata Kusurici dodijeli bespovratnih 350.000 maraka.

Firma Andrićgrad nije se niti mogla takmičiti budući da je jedan od uvjeta za prijavu bio dokaz iz Porezne uprave o plaćenim dugovima, što Kusturica nije mogao dobiti jer je RS-u dugovao oko 175.000 maraka.

Na miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u revizorskom izvještaju Ministarstva i trgovine RS-a.

Najniži prihodi od osnivanja

Kako su naveli, ministarstvo je sredstva Andrićgradu dodijelilo prema zaključku vlade što nije u skladu s članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Tim članom je propisano da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma obavlja nakon provedene procedure izbora najboljih projekata, što nije urađeno.

U taj projekt je dosad uloženo 23,7 miliona maraka (oko 12 mil. eura), od čega je vlada dala 15 miliiona KM, Kusturica pet, a ostatak Općina Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. potpisivanje ugovora između vlade RS, Općine Višegrad i firme Lotika u vlasništvu Emira Kusturice, inače dobrog prijatelja Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je vlada uplatila 2450 KM, Općina Višegrad 2450 KM, a firma Lotika 5100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Prošlu su godinu završili s gubitkom od oko 90.000 maraka uz najniže prihode od osnivanja, što se može opravdati pandemijom i osnovnom djelatnošću Andrićgrada, a to je turizam.

Kako je portal Capital nedavno otkrio, Andrićgrad uskoro treba preuzeti Olimpijski centar (OC) Jahorina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here