21.06.2024.
HomeNovostiPropale vakcine u Prijedoru, ništa od imunizacije

Propale vakcine u Prijedoru, ništa od imunizacije

Vakcine koje su trebale da budu iskorištenje za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru propale su zbog nestanka električne energije, objavile su Nezavisne novine.

Naime kako je potvrdio Slobodan Javor, v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor, u ovom gradu je privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine “sputnjik ve” zbog nestanka električne energije, u više navrata, koje je dovelo do prekida hladnog lanca vakcine.

“Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina”, rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Dodao je da je svakodnevno u komunikaciji sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i sa direktorom Instituta za javno zdravstvo RS, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

“Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude”, kazao je Javor.

Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, kazala je da su vakcine koje su juče ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca.

“Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu sputnjik V vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen”, naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana iznad 65 godina je prijavljeno, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140. To znači da oko 1.360 osoba tek treba da primi drugu dozu vakcine.

“Revakcinacija ruskom vakcinom vrši se u periodu od 21 do 28 dana nakon prve doze, ali se taj period može produžiti na mjesec do dva”, rekla je Otkovićeva.

Dodala je da se i hronični bolesnici takođe prijavljuju za vakcinaciju.

“Online aplikacija ima mogućnost sortiranja i kada dođu na red, odmah poslije građana starijih od 65, biće pozvani”, navela je Otkovićeva. Istakla je da je do sada za vakcinaciju 1.200 tpacijenata sa hroničnim oboljenjima.

Dodala je da je oko 40 zdravstvenih radnika primilo vakcinu “Fajzer” koja je prošle sedmice prvi put stigla u Prijedor, pišu Nezavisne novine.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti