23.07.2024.
HomeNovostiPromijenio četiri stranke i spojio kriminal i politiku: Uhapšeni vijećnik iz Novog...

Promijenio četiri stranke i spojio kriminal i politiku: Uhapšeni vijećnik iz Novog Grada – Hasan Hodžić sarađivao s narko kartelom

Hasan Hodžić, jučer uhapšeni općinski vijećnik u Novom Gradu Sarajevo povezan je sa narko kartelom Tito i Dino, saznaje Oslobođenje. Vijećnik Hodžić je, prema punomoći iz jula 2019. godine, zastupao člana kartela Mirzu Gačanina prilikom kupovine zemljišta u naselju Buljakovo u Sarajevu. Mirza Gačanin je, podsjećamo, prošlog mjeseca uhapšen u Nizozemskoj, gdje ga tamošnje vlasti dovode u vezu sa pranjem više desetina miliona maraka za koje se sumnja da su stečeni prodajom kokaina kojeg je kartel Tito i Dino uvozio iz Perua. Vođa kartela je Edin Gačanin koji prema pisanju medija  živi u Dubaiju, a on je bratić Mirze Gačanina. Svi vode porijeklo iz sarajevskog naselja Buljakovo i živjeli su u ulici Smaila Šikala, gdje i danas živi vijećnik Hasan Hodžić.

“Ovlašćujem Hasana Hodžića da u moje ime može da predaje, podiže, ovjerava sve saglasnosti što se tiče ZK uložak 4245 KO za igradnju stambeno poslovnog objekta u Ulici Adema Buće, a kupljenog od Bašović Šećura”, napisao je u svojoj izjavi Mirza Gačanin.

Ovaj dokument pronađen je prilikom pretresa prostorija koje koristi vijećnik Hodžić. Inače, on je prvobitno uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita, jer je od turskog državljanina tražio novac za glasanje o prenamjeni zemljišta na području Općine Novi Grad Sarajevo.

Hodžić je proteklih godina promijenio nekoliko političkih partija. Prvo je u politiku ušao kao kadar SDP-a, potom je prešao u BOSS, zatim u Stranku za BiH, da bi na koncu uspustavio saradnju sa novogradskim odborom SDA predvođenim Husom Ćesirom i Semirom Efendićem, kao i sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

On je, kako smo već naveli, povezan sa Mirzom Gačaninom, članom jednog od najmoćnijih narko kartela u Evropi. Mediji su ranije objavili da je Gačanin u aprilu 2019. godine za million maraka kupio zemljište u naselju Buća Potok, općina Novi Grad, na kojem je planirao graditi stambeno poslovni objekat. Kompletan iznos Mirza Gačanin je uplatio sa svog privatnog računa otvorenog u ABN AMRO banciu Holandiji, a Sberbanka je ove transakcije prijavila četiri mjeseca kasije. Kada je u julu započela velika međunarodna istraga protiv kartela Tito i Dino, Gačanin je ovlastio vijećnika Hasana Hodžića da zastupa njegove interese u vezi sa kupljenim zemljištem i gradnjom poslovno-stambenog objekta.

U maju ove godine Mirza Gačanin je uhapšen u Holandiji, a bosanski krak ovog kartela koji je opremao i pripadnike Federalne uprave policije nikad nije istražen.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti