Profil osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića (VIDEO)

0

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići blizu Kalinovika 1942. godine. Najprije je želio biti učitelj, no predomislio se kada je imao 11 godina, te odlučuje da želi ići u vojsku.

Vojnu akademiju završio je u Beogradu, put ga nakon toga vodi do Skoplja, zatim Knina te u Bosnu i Hercegovinu. Gledamo kako je izgledao život najmlađeg oficira i najpoznatijeg bjegunca.

Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikoga praznika srpskoga poklanjamo srpskome narodu ovaj grad i napokon došao je trenutak da se posle bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru”, kazao je Mladić 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Gdje ste momci, bravo. Pravac Potočari. Pravac Potočari, Bratunac, nemoj se zaustavljati. Hajde. Kreći ispred mene kroz. Hajde”, naveo je tada Mladić.

Srebrenica 11. 7. 1995.

Dobar dan. Kako si ti momak? Koliko ti je godina? 12. Kako ti je ime? Izudin. Molim vas budite veoma strpljivi, svi koji žele da ostanu, mogu da ostanu, svi koji žele da napuste ovu teritoriju takođe mogu. Obezbedili smo dovoljno i autobusa i kamiona. Bićete prebačeni do Kladnja. Samo polako”.

Neka prvo idu žene i djeca. Doći će 30 autobusa, prebacićemo vas prema Kladnju odakle ćete preći na teritoriju koju kontrolišu Alijine snage. Samo bez panike i propustite malu djecu i žene. Nemojte da se neko dijete izgubi. Nebojte se ništa, niko vam neće ništa uraditi”.

Potočari 11. 7. 1995.

Ratko Mladić, ratni komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, 16 godina nakon ovih riječi, uhapšen je kao haški optuženik na osnovu potpisanog i izdatog naloga za hapšenje objelodanjenog u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu 25. jula 1995. godine uz prvobitnu operativnu optužnicu. Uz njegov, na osnovu istrage Tužilaštva tribunala u Hagu, izdata su još 23 naloga za hapšenje. Između ostalih i Radovana Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske.

Tog, 25. jula ‘95. Tužilaštvo je saopštilo da se: “Radovan Karadžić i Ratko Mladić terete za genocid i zločine protiv čovječnosti, između ostalog i za one koji proističu iz zvjerstava koja su istražena ili se još istražuju, za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva širom Bosne i Hercegovine, za kampanju snajperskog delovanja usmjerenu protiv civila u Sarajevu i za uzimanje pripadnika mirovne misije Ujedinjenih naroda kao talaca i njihove upotrebe kao živog štita”.

Mladić, rođen u selu Božanovići kod Kalinovika u Bosni i Hercegovini imao je 52 godine kada je u julu ‘95. izgovorio muslimanima Srebrenice i Potočara – “niko vam ništa neće uraditi”. Vojnu akademiju završio je u Beogradu. U vojnu službu Jugoslovenske narodne armije primljen je sa 22 godine.

U maju 1992. stupa na dužnost komandanta u komadi 2. vojne oblasti JNA sa sjedištem Sarajevu, a formiranjem Vojske Republike Srspke Mladić je ‘92. imenovan za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Na toj dužnosti ostao je gotovo do kraja novembra 1996. godine. Od tada je u bjekstvu zbog istrage i haške optužnice. Pet miliona dolara nudilo se za bilo kakva saznanja o Mladiću i Karadžiću – haškim optuženicima za genocid i zločine protiv čovječnosti. 15 godina Ratko Mladić je bio među najtraženijim haškim bjeguncima na prostorima bivše Jugoslavije i Evrope. Policija Srbije u četvrtak 26. maja 2011. godine u Lazarevu kod Zrenjanina hapsi Ratka Mladića, haškog optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti. Policijska akcija počela je rano, oko 5:30 ujutro, u Ulici Vuka Karadžića, u kojoj živi Mladićev rođak.

U ime Republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić. U akciji koje su izvele, koordinisano, Bezbednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina. + 5.25 Ja sam veoma ponosan zbog obavljenog posla, još jednom čestitam svim pripadnicima Akcionog tima, Saveta za nacionalnu bezbednost, svih ministarstava koji su u ovoj akciji učestvovali. Dobro je za Srbiju da je i ova stranica zatvorena, a otvorena je nova mogućnost da zajednički radimo u čitavom regionu na pomirenju i kreiranju jednog boljeg i prosperitetnijeg društva na prostoru Jugoistočne Evrope i verujem da su sada i otvorena sva vrata za članstvo Srbije i buduće pregovore za članstvo u EU”, kazao je 26. maja 2011. godine Boris Tadić, predsjednik Srbije.

Saopšteno je da Ratko Mladić prilikom hapšenja nije pružao otpor. Haški optuženik nije bio prerušen. Osim dva pištolja, pronađena je i lična karta sa njegovim imenom kojoj je istekao rok.

Uhapšeni Mladić u poslijepodnevnim časovima 26. maja 2011. godne priveden je na saslušanje pred sudiju Odeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine. Saslušanje je prvobitno prekinuto zbog Mladićevog psihofizičkog stanja. Na onom koje je kasnije uslijedilo govorio je nepovezano – uz izjavu da ne priznaje Haški tribunal.

Haški optuženik Ratko Mladić 31. maja 2011. prebačen je u pritvor Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih naroda u Hagu.

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti počelo je 16. maja 2012. godine – 16 godina nakon potrage. 22. novembra 2017. godine prvostepeno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim u 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine, genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here