01.03.2024.
HomeNovostiPROFESOR EDWARD JOSEPH: "Podilaženjem Vučiću Amerika je destabilizirala Balkan!"

PROFESOR EDWARD JOSEPH: “Podilaženjem Vučiću Amerika je destabilizirala Balkan!”

Edward Joseph, profesor na prestižnom Univerzitetu John Hopkins u Vašingtonu, oštro je kritizirao politiku Sjedinjenih Američkih Država na zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji.

Gostijući u emisiji američkog javnog servisa PBS, on je govorio o situaciji u Srbiji nakon izbora. Iskoristio je priliku da pokuša objasniti politiku američke administracije u našem regionu.

Najprije je ocijenio da su SAD sada na ivici.

“Ovako bih postavio stvari: Predsjednik Biden razumio je od početka ispravno situaciju na Balkanu. On lično razumije region i svoju je administraciju usmjerio riječima da smo mi u situaciji da demokratiju ugrožava autokratija. Dakle, predsjednik Biden je to razumio ispravno. Ali je njegova administracija sve uradila potpuno pogrešno. Oni su, jednostavno, sve to napustili. 

I sada imamo disparitet na Balkanu gdje SAD tretira susjede Srbije s mnogo jačim i oštrijim kriterijima, nego samu Srbiju. Želim istaći da smo u protekloj godini imali dva nasilna sukoba na Kosovu. Imamo potencijalne probleme u Crnoj Gori, koja je članica NATO-a. A imamo i sve veću krizu koja bi mogla eskalirati već u ovom mjesecu u Bosni i Hercegovini”, rekao je Joseph.

Za sve ovo optužio je administraciju Joea Bidena koja je podilazila Aleksandru Vučiću, imala bitno blaži odnos i tolerirala i tolerira sve ono što on radi.

“Oni imaju to neko uvjerenje da se nekako Vučić može pridobiti na našu stranu, pa mu podilaze i udovoljavaju mu. Time se samo projicirao strah. SAD su u suštini svojim djelovanjem projicirale strah od Beograda, što je Vučić ispravno protumačio kao slabost i to iskoristio. Sve to, naravno, koristi njegovom savezniku, Rusiji”, rekao je Joseph.

Joseph dobro razumije situaciju u našem regionu. Ranije je radio u Bosni i Hercegovinu, u Uredu visokog predstavnika, kao i Misije OSCE. Potom je, kao službenik OSCE, radio na Kosovu.

Tokom kampanje za američke predsjedničke izbore prije četiri godine snažno je podržao Joea Bidena i nastojao mu pomoći u oblikovanju balkanske politike. No, očito, nije uspio.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti