23.06.2024.
HomeNovostiPritisak vladajuće koalicije u TK: Zašto je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović...

Pritisak vladajuće koalicije u TK: Zašto je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović podnio ostavku

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović podnio je danas ostavku na ovu dužnost. Ovu vijest za Oslobođenje je potvrdio upravo Jusufović.

– Vlada TK danas je jednoglasno odbila izvještaj o radu UKC Tuzla u prošloj godini. Radi se, zapravo o cijelom hodogramu koji je za cilj imao moju smjenu, preko odnosa Upravnog odbora UKC-a, do stava Vlade da odbije izvještaj o radu i predloži Skupštini da učini isto. Ja ne želim da učestvujem u tim polemikama, a želim i da sačuvam ovo zdravlja što imam, tako da sam podnio ostavku. Ja imam svoju ljudsku i doktorsku čast i nisam sebi mogao dozvoliti neke stvari, kazao nam je Jusufović.

POLITIČKI DOGOVOR

On je dao i vlastitu ocjenu rada UKC-a Tuzla u toku prošle godine, kada se naša zemlja suočila sa pandemijom koronavirusa.

– Mislim da sam pošteno odradio posao u toku prošle godine, kada se cijeli svijet suočio sa koronavirusom. UKC Tuzla je, slobodno mogu reći, bio najmanji problem u cijeloj BiH. Ni od koga nismo tražili pomoć, radili smo kako smo mislili da je najbolje, a čak smo i drugim pomagali, kada je to trebalo. Meni je važnije mišljenje pacijenata, a mislim da su oni bili zadovoljni načinom našeg rada, istakao je Jusufović za Oslobođenje.

Otkrio nam je i pozadinu cijelog slučaja, odnosno razloge zbog kojih je odbijen njegov izvještaj.

– Vladajuća struktura u Kantonu očito ima politički dogovor o tome ko treba da dođe na ovo mjesto i ja sam im smetao. Put ka tome je već počeo na Upravnom odboru u koje, između ostalih, su i četiri doktora sa UKC-a. Od njih četvoro troje sami sebe imenuju za šefove klinika. Osim toga, kada sam Vladi podnosio izvještaj postavljali su mi neka nelogična pitanja iz kojih je vidljivo da su pripremali moju smjenu. Recimo, pitali su me zašto je smanjen obim pregleda i operacija u toku prošle godine, a više od pola godine na snazi su bile naredbe federalnog i kantonalnog kriznog štaba o ukidanju takozvanog “hladnog programa”. Mi smo više od pola godine bili “pod žicom”, kao i ostale zdravstvene ustanove u FBiH, kako bi se sačuvali od prodora koronavirusa u bolnice i kliničke centre. Naravno i logično je da će u takvim uslovima i zbog takvih naredbi broj pregleda i pruženih usluga biti manji, a u Vladi me pitaju upravo to, prilično ogorčeno je prokomentarisao Jusufović odnos Vlade TK prema njemu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti