19.05.2024.
HomeNovostiPripremljen plan popuštanja mjera u tri faze

Pripremljen plan popuštanja mjera u tri faze

U ime Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva građanima su se u 12 sati obratili član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je danas da je Krizni štab ministarstva sačinio plan popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa, te da će se provoditi u tri faze.

Ono što je dobra vijest za građane Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, je da u protekla 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od COVID-19, te da su potvrđena svega četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

“U protekla 24 sata na prostoru FBiH je testirana ukupno 501 osoba, od čega su četiri pacijenta bila pozitivna na koronavirus. Ti pozitivni slučajevi bili su u Zeničko-dobojskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji. Zaključno sa današnjim danom na prostoru FBiH testirano je ukupno 19.878 osoba, od kojih je COVID-19 potvrđen kod 942 osobe. Od trenutno aktivnih pacijenata 39 njih se nalazi na bolničkom liječenju, od kojih su troje sa težom kliničkom slikom i nalaze se na respiratoru. Također, zaključno sa današnjim danom u FBiH bilježimo oporavljenih 515 pacijenata, njih 54 smatramo da su preboljeli ovu bolest u zadnja 24 sata. Istovremeno bilježimo 394 trenutno aktivna pacijenta. Nemamo novih smrtnih slučajeva, tako da se ovaj trend zadržava na razini od zadnjih nekoliko dana“, izvijestio je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Federalnog štaba civilne zaštite.

Pehar je dodao da je najmlađa izliječena osoba od COVID-19 u FBiH bila tromjesečna beba, a najstarija je bio 88-godišnji pacijent. Također, najavio je da će zdravstvene vlasti. čim bude dozvoljeno putovanje, osigurati mogućnost građanima da se mogu testirati na COVID-19 u roku od 24 sata.

“Posljednjih dana imamo dobre vijesti, ali bih želio uputiti poruku svim građanima da se ne smijemo opustiti. prije svega se želim zahvaliti svima onima koji su društveno odgovorni, koji se pridržavaju mjera, to su građani treće životne dobi naši umirovljenici koji se uredno pridržavaju mjera. Da bi smo na kraju imali i dalje ovako dobre rezultata, da bi smo zaštitili živote moramo se pridržavati mjera. Ovi rezultati nas ne smiju dovesti u zabludu i ne smijemo sada popustiti u mjerama. Popuštaćemo mi u ovim društvenim mjerama, puštanjem u rad nekih preduzeća, malih zanata, ali ne smijemo ove mjere držanja distance, nošenja maski i rukavica, pranja ruku“, istakao je Mandić i zahvalio se zdravstvenim radnicima na koje je ponosan kako se bore protiv koronavirusa.

Federalni ministar zdravstva najavio je da bi uskoro mogle dodatno biti ublažene restriktivne mjere, i to u tri faze.

“Krizni stožer ministarstva zdravstva je napravio plan, gdje je u tri faze predviđeno popuštanje mjera. Mi ćemo taj naš plan, koji smo predvidjeli, predočiti Kriznog stožeru civilne zaštite. Vidjećemo u kojoj će to mjeri i kada biti usvojeno. Prva faza, pa onda ćemo sačekati 14-15 dana, pa onda ide druga faza, da vidimo kako se to odražava na broj oboljelih i na širenje virusa. Tako da je očekivati u narednom periodu da te mjere budu ublažene. Očekivati je da uskoro počne i javni prevoz, ali naravno biće propisane mjere kako će se morati ponašati učesnicu u javnom prevozu“, istakao je Mandić.

Dodao je da je, ukoliko epidemiološka situacija ostane stabilna, postepenim ublažavanjem mjera predviđeno i da se nastave prije svega treninzi i sportska takmičenja na otvorenom, a zatim i u dvoranama. No, upozorio je još jednom da će sve to zavisiti od discipline stanovništva i stepena poštivanja mjera.

Kada je riječ o aferi “respiratori“ Mandić je istakao da Federalno ministarstvo zdravstva nema nikakve informacije o respiratorima nabavljenim u Kini te da misli da su i dalje na carinskom terminalu, s obzirom da su predmet istrage SIPA-e i Tužilaštva BiH. Slična je situacija i sa 150.000 testova, koji su nabavljeni, a o kojima ministarstvo nema nikakve informacije, niti je bilo uključeno u proceduru njihove nabavke.

“Federalno ministarstvo je isključeno iz Stožera civilne zaštite i mi nemamo nikakvog saznanja ni o testovima, ni o tome kako su nabavljeni, ni imaju li certifikat. Ništa od toga mi nemamo, što mislim da je nenormalno“, pojasnio je Mandić.

Najoštrije je osudio sinoćnju zabavu u Sarajevu, kojoj su, između ostalih, prisustvovali državni ministar Staša Košarac, pojedini medicinski radnici i estradne zvijezde, te poručio da je takvo ponašanje, dok ljudi zbog pandemije ostaju bez posla i bore se za život, u najmanju ruku skandalozno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti