Priprema se susret dva militantna diktatora: Kim Jong-un i Putin pokušavaju spasiti jedan drugog razmjenom oružja i vojne opreme

0

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Un planira otputovati u Rusiju ovog mjeseca kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki dužnosnik za CBS.

Dvojica čelnika razgovarat će o mogućnosti da Sjeverna Koreja opskrbi Moskvu oružjem kako bi podržala njen rat u Ukrajini, rekao je dužnosnik.

Tačno mjesto planiranog sastanka još nije poznato, a nije bilo komentara na ovaj izvještaj, koje su prenijeli i drugi američki mediji, iz Sjeverne Koreje ili Rusije.

Izvori su za New York Times rekli da će Kim Jong-Un najvjerovatnije putovati oklopnim vozom, prenosi BBC.

Mogući sastanak dolazi nakon izjave iz Bijele kuće da imaju nove informacije o tome da pregovori o oružju između dvije zemlje “aktivno napreduju”.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pokušao “uvjeriti Pjongjang da proda artiljerijsku municiju” Rusiji tokom nedavne posjete Sjevernoj Koreji.

Oružje izloženo na sastanku uključivalo je interkontinentalni balistički projektil Hwasong, za koji se vjeruje da je prvi ICBM u zemlji koji koristi čvrsto gorivo.

Bio je to prvi put da je Kim Jong-un otvorio vrata zemlje stranim gostima od pandemije koronavirusa.

Putin i Kim su od tada razmijenili pisma obećavajući da će povećati svoju bilateralnu saradnju.

“Pozivamo Sjevernu Koreju da prekine svoje pregovore o oružju s Rusijom i da se pridržava javnih obaveza koje je Pjongjang dao da Rusiji neće isporučivati ​​niti prodavati oružje”, rekao je Kirby.

Upozorio je da će SAD poduzeti mjere, uključujući nametanje sankcija, ako Sjeverna Koreja opskrbi Rusiju oružjem.

Pjongjang i Moskva prethodno su saopćili da Korejanci ne opskrbljuje Rusiju oružjem za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Dvojica čelnika posljednji su se put sastala u aprilu 2019., kada je Kim stigao vozom u Vladivostok što je vjerovatno bio i posljednji put da je putovao u inozemstvo. Nakon sastanka, Putin je rekao da će Jong-Un zahtijevati sigurnosne garancije kako bi napustio svoj nuklearni program.

Taj se sastanak dogodio samo nekoliko mjeseci nakon sastanka u Vijetnamu između Kima Jong-Una i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji nije uspio postići napredak u denuklearizaciji Korejskog poluotoka.