Princu Andrewu oduzeta kraljevska titula zbog tužbe za seksualno zlostavljanje 17-godišnjakinje

0

Britanskom princu Andrewu oduzeta je kraljevska titula, saopštila je Buckinghamska palata.

“Uz kraljičino odobrenje i dogovor, vojna pripadnost vojvode od Yorka i kraljevska pokroviteljstva vraćena su kraljici. Vojvoda od Yorka će nastaviti da ne preuzima nikakve javne dužnosti i brani ovaj slučaj kao privatni građanin”, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici kraljevske porodice.

Ovo se dešava nakon što je američki sudija odbio odbaciti građansku tužbu protiv princa Andrewa zbog seksualnog zlostavljanja 17-godišnjakinje.

Izvor iz palate rekao je da princ više neće službeno koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Veličanstvo, a njegove druge uloge bit će podijeljene među drugim članovima kraljevske porodice i neće mu biti vraćene, prenosi Hina.

Tužbe protiv princa

Američki sudija odbio je u srijedu zahtjev princa Andrewa da odbaci tužbu Virginije Giuffre koja ga optužuje da je seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina te da ju je prodavao preminuli financijaš Jeffrey Epstein.

Američki okružni sudija Manhattana Lewis Kaplan rekao je da je prerano za razmatranje zahtjeva princa da se dovedu u pitanje njene optužbe, iako će on to moći učiniti na suđenju.

Kaplan je također rekao da je prerano da bi se odlučilo jesu li Giuffre i Epstein namjeravali pustiti ljude kao što je princ Andrew po svom dogovoru o nagodbi iz 2009. godine. Takve nagodbe mogu ograničiti tužitelje da traže nova suđenja, čak i protiv trećih strana.

Princ Andrew negira da je prisilio Giuffre na seks prije više od dvije decenije u londonskom domu bivše Epsteinove saradnice Ghislaine Maxwell, te da ju je zlostavljao na druga dva Epsteinova imanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here