05.03.2024.
HomeNovostiPrimadona piše kardinalu Puljiću: "Vi niste čovjek mira, Vi ne želite mir...

Primadona piše kardinalu Puljiću: “Vi niste čovjek mira, Vi ne želite mir u Sarajevu!”

Prvakinja Sarajevske opere u penziji Margit Tomik Levy, uputila je kardinalu vrhbosanskom Vinku Puljiću otvoreno pismo u kojem je oštro kritikovala najavljeno održavanje komemorativne mise blajburškim žrtvama u Sarajevu.

Ona je upitala Puljića zašto ne održi misu za one koju su stradali kao „žrtve ustaškog režima“ u Sarajevu.

„Pakleni je plan zagrebačke vlasti, crkvene i državne, da održi misu zločincima u Sarajevu. Pitam se šta vi dobijate za to. Mogla bih razumeti da vi služite misu za žrtve rata, ali vi opet manipulišete. Ne služite misu žrtvama Drugo svetskog rata nego svim blajburškim žrtvama. Jeste li ikada pomislili da održite misu za nevine žrtve ustaškog režima u Sarajevu? Oni su nevini, ovi vaši iz Bleiburga nisu. Većini su ruke bile krvave do lakata, a ostali su bežali sa njima“, napisala je na svom Facebook profilu.

Tomik Levy se, kako je napisala u pismu, Puljiću obratila kao razočarana katolkinja koja su postupci Crkve otjerali.

„Ne mogu biti vernik koji ide u crkvu gde bi najuzoritiji među vernicima trebao širiti reči ljubavi i povezivati ljude, a vi to ne radite. Vi ste političar koji Crkvu koristi za najpodlije planove svoje stranke sa ciljem opasnog meteža u BiH. Stranka ne manipuliše Crkvom i vama. Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vernicima. Vi niste čovek mira, vi ne želite mir u Sarajevu“, dodala je.

‘Desničar i ljubitelj NDH’

Tomik Levy je poručila da ga doživljava kao „rigidnog desničara i ljubitelja NDH“.

„Pogledajte šta su vaši neprežaljeni ljubimci uradili u Sarajevu – spisak ubijenih. Jevreji 8.776 (81,34 postoSrbi 1.029 (9,54), Hrvati 473 (4,38), muslimani/Bošnjaci 410 (3,80), ostali i nepoznati 101 (0,94). Zamislite, ubijani bez suda i krivice. Pitam se je li vas imalo stid. Ovi ubijeni su po vama nevažni. Vi patite za ‘nevinim domoljubima’. Ja vam nisam nepoznata. Puno sam imala koncerata u vašoj crkvi, prilazili ste i čestitali, dolazili ste u pozorište na moje predstave. Vama je verovatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desnicara, ljubitelja NDH“, napisala je penzionisana promadona, uz poruku:

„Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Nameravate to uraditi u nedelju, služeci misu zverima koji su mu ubili baku, dedu i tetku“.

Kritika Tomik Levy samo je jedna u nizu negativnih reakcija na najavu da će se u Sarajevu 16. maja obaviti komemorativna misa blajburškim žrtvama.

Poruka Ambasade SAD-a

Nakon niza aktivista, građana, građanskih pokreta i političkih partija, danas je reagovala i Američka ambasada u Sarajevu, koji je organizatore mise pozvala na “suzdržavanje od historijskog revizionizma i retrogradne retorike”.

“Nakon što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na istinske vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, saopštila je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Reagovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je naveo da “najava mise za žrtve Bleiburga ‘na sva zvona’ sugeriše sumnju da neko preko vjerskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret, od čijeg zla se srpski narod ni nakon 75 godina biološki nije oporavio”.

Ranije, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić koji je kazao da se misa služi “u spomen na jednu kvislinško-fašističku vojsku”.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci rekao je za Al Jazeeru da je održavanje mire “sramotno”, dok je penzionisani general Armije RBiH Jovo Divjak kazao da ja ono “uvreda za Sarajevo i njegove građane”.

Ivor: AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti