Prijetnje banjalučkoj novinarki zbog fotografije, MUP RS ne reaguje

0

Vanja Stokić, novinarka iz Banja Luke i glavna i odgovorna uradnica portala eTrafika, prepoznata je kao borac za ljudska prava i svoje aktivnosti je fokusirala primarno na prava migranata u Bosni i Hercegovini.

U petak 22. maja 2020. godine, Vanja je iz Bihaća objavila fotografiju sa dvojicom migranata koje odavno poznaje. Objavu je komentirao izvjesni Goran Živanović iz Banjaluke:

”**bo li ti oni svu fameliju, **vna nam na grbaču navaljujete. Teraj to bre iz države, sutra da ga vidim na mojoj dedovini kako seče pradedinu stoletnu šumu pa tačno bi odsecao glave ne samo njima nego i vama dušebrižnicima što dočekujete ta **vna paravojna sirijska, avganistanka itd, mamu vam bre **bem nenormalnu i glupu… ”

Vanja je ovaj komentar prijavila prvoj dostupnoj policijskoj stanici MUP-a RS u Banja Luci. Službenica iz te policijske stanice ju je uputila na policijsku stanicu ”Obilićevo”, koja je nadležna prema njenom mjestu prebivališta. Kada je došla u ”Obilićevo”, kako nam je ispričala, tamošnja službenica bila je sasvim neprijatna i nezainteresovana. Uputila ju je na dežurnog inspektora koji je rekao da se ”ne bavi time i da treba da dođe u ponedjeljak”.

Vanja Stokić, hrabra i odvažna mlada žena, novinarka koju svakodnevno možete vidjeti u borbi za prava ljudi širom BiH, za Žurnal zabrinuto kaže:

”Šta ako me on sretne u Banja Luci?”.

MUP Republike Srpske nema razumijevanja za njene strahove. Reagirati će tek u ponedjeljak. Očigledno je da novinari u Bosni i Hercegovini ne mogu računati na policijsku zaštitu. MUP RS do sada je efikasno reagirao samo kada je trebalo hapsiti i maltretirati aktiviste.

“Je li tako Lukaču?”, kako bi rekao Milorad Dodik.

(Žurnal)