01.03.2024.
HomeSvijetPrijeti li Bjelorusiji ukrajinski scenario: Putin naručio proteste u Minsku, pa tek...

Prijeti li Bjelorusiji ukrajinski scenario: Putin naručio proteste u Minsku, pa tek onda poslao poruku Lukašenku

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas kako želi da susjedna Bjelorusija ponovno aktivira zamrznute planove za tješnju integraciju s Rusijom nakon nove izborne pobjede dugogodišnjeg bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.

Putin je to izjavio u trenutku dok bjeloruska opozicija odbacuje rezultate predsjedničkih izbora održanih u nedjelju na kojima je Lukašenko odnio uvjerljivu pobjedu, kazavši da treba početi pregovore o mirnom prijenosu vlasti.

Hiljade ljudi nezadovoljnih rezultatima izbora sukobile su se u nedjelju navečer s policijom širom Bjelorusije.

Ruski predsjednik već dugo zagovara tješnje veze s Minskom pod okriljem jedinstvene države, što je Lukašenko do sada odbacivao, optužujući Rusiju da želi progutati njegovu zemlju od 9,5 miliona stanovnika.

Bjelorusija je ključna tranzitna zemlja za rusku naftu na putu prema Zapadu i Moskva je smatra korisnom tampon-zonom u odnosu prema NATO-u.

“Nadam se da će vaše državničko djelovanje pridonijeti razvoju uzajamno korisnih rusko-bjeloruskih odnosa na svim područjima, produbiti saradnju unutar Saveza Rusije i Bjelorusije i osnažiti integracijske procese”, navodi Putin u telegramu čestitki Lukašenku.

Putin je kazao kako se nada da će Bjelorusija izabrati i tješnje vojno-političke veze s Rusijom u obrambenom bloku kojem zajedno pripadaju.

Lukašenko (65) na poruku još nije odgovorio.

On godinama pokušava balansirati između Rusije i Zapada te Kine.

Nije sklon tješnjim odnosima s Rusijom nakon što je Moskva smanjila subvencije bjeloruskom energetskom sektoru, a u predizbornom govoru kritizirao ju je kazavši da je njihove nekad bratske odnose svela na razinu partnerstva.

Lukašenko je prošle sedmice kazao da je spor s Rusijom oko nafte stajao njegovu zemlju 700 miliona dolara nakon što dvije zemlje nisu uspjele postići dogovor o isporuci nafte početkom godine.

Odbacio je također pokušaje Rusije da otvori zračnu bazu na bjeloruskom teritoriju i optužio je skupinu pritvorenih ruskih zaštitara da su došli u zemlju prije izbora kako bi potakli revoluciju, što Moskva oštro odbacuje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti