26.02.2024.
HomeNovostiPrijavljeni da su oštetili budžet za 3,3 miliona KM

Prijavljeni da su oštetili budžet za 3,3 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 3,3 miliona maraka, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Naime, izvještaji su podneseni, prije svega, zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te nepravilnog izdvajanja sredstava, zaključivanja štetnog ugovora, zloupotreba ovlaštenja u privredi i drugih.

Najviše izvještaja u 2019, njih 18, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 15 preduzeća i tri fizička lica utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.852.662 KM štete za budžet RS.

“Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: AD ‘Goinfo’ Banjaluka, DOO ‘Euro K 2007’ Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, DOO ‘Agrocom VD’ Srbac, DOO ‘Klub Aparthotel Vučko’ Pale, DOO ‘Shop&Go’ Bijeljina, DOO ‘Boden Agrar JS Sema’ Banjaluka, DOO ‘Mald’ Gradiška, zatim DOO ‘Masa’ Banjaluka, ‘Happy planet’ Laktaši, DOO ‘Drvo eksport’ Teslić, DOO ‘Agrotruck’ Srbac, DOO ‘Drvo-impeks’ Bijeljina, DOO ‘K-uni plus’ Bijeljina i DOO ‘Dionis komerc’ Banjaluka, te protiv lica Neven Rakić, Irina Viktorovna Isupova i Gojko Janković”, navode iz Poreske uprave RS.

Pored toga, u 2019. godini Poreska uprava RS je podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta od 41.798 KM.

“Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u AD ‘Malpreh’ Banjaluka i DOO ‘HA-grad’ Teslić”, navode iz Poreske uprave RS.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO “Dva javora” Pale i u Komunalnom preduzeću “Cvrcka” Kneževo zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 534.500 KM.

Nadležnom tužilaštvu podnesen je i izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice u preduzeću AD “Put” Banjaluka falsifikovalo ili uništavalo poslovne knjige.

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u DOO “Handy pet” Banjaluka, zbog sumnje u zaključenje štetnog ugovora, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta od 53.792 KM.

“Podnesen je izvještaj i protiv odgovornog lica u AD ‘Saničani’ Prijedor zbog sumnje u povredu prava radnika, čime je budžet RS oštećen za 178.472 KM, kao i protiv odgovornog lica u AD ‘Metal’ Banjaluka, zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 650.783 KM. Takođe, u prošloj godini podnesen je i izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv Miroslava Tolića, osumnjičenog za nedozvoljenu trgovinu”, kažu iz Poreske uprave RS.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2019. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

“Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske”, rekao je za “Nezavisne novine” Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Poređenja radi, Poreska uprava RS je u prošloj godini podnijela više izvještaja nadležnim tužilaštvima u odnosu na godinu ranije, dok je i iznos utvrđene štete po budžet RS zbog sumnje u počinjena krivična djela veći nego u 2018. godini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti