17.06.2024.
HomeNovostiDržavljanin BiH varao turiste, uzimao avanse pa ih blokirao

Državljanin BiH varao turiste, uzimao avanse pa ih blokirao

U jeku turističke sezone i odmora nekoliko državljana Srbije doživjelo je veliku neprijatnost kada se ispostavilo da će umjesto u apartman na grčkoj obali – morati da idu u policiju.

Naime, muškarac sa područja Bosne i Hercegovine se već duže vrijeme na društvenim mrežama predstavlja kao vlasnik apartmana, ali nakon što mu klijenti uplate novac preko Vestern uniona, on ih blokira, ugasi profil i nastavlja sa daljim pecanjem porodičnih ljudi željnih odmora.

Prevara je otkrivena kada se jedna od oštećenih javila administratorima grupe Live from Grecce na Facebooku s molbom da se njeno iskustvo objavi, a u namjeri da druge spase neprijatnosti. Žena je takođe htjela i da se utvrdi koliko porodica je prevario Slađan J. sa područja Bosne i Hercegovine.

Razrađena prevara

Naime, on se na ovoj društvenoj mreži oglašavao kao vlasnik apartmana, prvo u Pefkohoriju, a onda i u Haniotiju, gdje je za ime profila birao imena nepostojećih vila. Do ovog trenutka postoji saznanje da je izvršio tri prevare i jedan pokušaj prevare.

Blic je imao uvid u dvije prepiske u kojima je izvjesni Slađan uspio da protivzakonito prihoduje 900 evra, po 450 evra od dvije porodice, a prema riječima jedne od sagovornica koja je pristala da anonimno iznese svoje neprijatno iskustvo, jednoj žrtvi, sa kojom je ona bila u kontaktu nakon što je sve izašlo na vidjelo, uspjeo je iz novčanika na isti način da izvuče čak 700 evra.

Prilikom oglašavanja, Slađan je koristio slike luksuznih i modernih smještaja iz Grčke i Hrvatske proglašavajući ih za smještaj u Pefkohoriju, odnosno Haniotiju. Kada bi došao do žrtve, princip rada je bio isti. Kroz razgovor im je sugerisao kako je jeftinije po njih da mu uplate cjelokupnu sumu na račun, jer tako ostvaruju popust na ležaljke, kako na bazenu u sklopu hotela, tako i na plaži u blizini apartmanskog smještaja.

Nakon što se apel pojavio u javnosti zahvaljujući administratorima grupe Live from Greece koji žive i rade na teritoriji Pefkohorija i Haniotija, utvrđeno je da se apartmani za koje je Slađan J. slao lokacije, pa čak i slike sa Googlea, koje je sam ubacivao u ovaj pretraživač, ne poklapaju ni s imenima, ali ni sa izgledom apartmana koje je oglašavao i nudio turistima iz Srbije.

Naknadu za ljetovanje potraživao je uplatom preko servisa za slanje novca. Naime, on je oštećenima slao fotografiju kartice s logotipom, ime i matični broj, tražeći od njih da mu uplate novac. U oba slučaja dao je različite lokacije, kao i matične brojeve. Kada bi se transakcija izvršila i on javio da je novac podignut, desilo bi se uvijek isto.

Komunikacija bi se s vremenom smanjivala, kako se bližio datum putovanja, a na kraju, kada bi ga pitali za informacije vezane za popunjavanje PLF-a, Slađan J. bi gasio telefon i brisao profil sa koga se oglašavao.

“Poslao nam je slike, smještaj nam se dopao”

U razgovoru za Blic, sagovornica iz Beograda koja je željela da ostane anonimna ispričala je kako je došlo do kontakta s prevarantom sa područja Bosne i Hercegovine.

“Oglašavao se na grupi pa sam ga tako našla. Kontaktirala sam sa njim preko profila Apartman Grčka. Informativno sam ga pitala da li ima slobodan smještaj i koja je cijena, on je rekao da ima i da je cijena 45 evra ako se ide na 10 dana, a 50 evra ako se ide na manje od 10 dana. Poslao nam je slike smještaja, vila je bila na plaži, nama se to dopalo i cijena nam je isto odgovarala.”

Nakon načelnog dogovora koji je išao pismenim putem preko Facebooka, a u kojem im je pokazao “smeštaj” u Grčkoj, “Slađan” je započeo razgovor o novcu. Ono što naša sagovornica u tom trenutku nije znala jeste činjenica da je umjesto slika apartmana u Grčkoj, gledala fotografije jednog od odmarališta u Hrvatskoj, koji je stilom podsjećao na kuće i apartmane karakteristične za grčku obalu.

“Rekao nam je da mu uplatimo što prije ako želimo da rezervišemo smještaj, da možemo da uplatimo 30% ili cijelu sumu ako želimo i ležaljke, s tim da je ogromna gužva i da oni imaju privatnu plažu, ali izdaju ležaljke koje su dnevno 15 evra. Mi smo mu uplatili cijeli iznos jer nam se više isplatilo tako nego da plaćamo dnevno. Novac je podigao ubrzo poslije uplate, poslije toga je komunicirao normalno, s tim što smo mu tražili da nam snimi apartman.

U trenutku kada su ga pitali za izgled smještaja, “Slađan” je počeo da izbjegava komunikaciju, s obrazloženjem kako je zauzet pošto ima mnogo posla.

“Kako nam je rekao, bio je zauzet, stalno je vozio i odvozio goste. Čuli smo se na audio-pozivu i djelovao je normalno i ujverljivo. Poslij sam mu tražila kontakt-telefon i poslat mi je, s tim da ga zovem samo ako je neophodno i da nema više vremena za dopisivanje, pošto mora da ide po goste. Naš dolazak u njegov apartman bio je ugovoren za 27. jul.”

Po već razrađenom šablonu, prevarant je poslao svoj matični broj, ime, karticu, što je, kako je rekla za Blic, njoj bilo dovoljno da mu povjeruje. Da od mora ove godine neće biti ništa, makar kada se radi o ljetovanju kod Slađana J., shvatila je kada je njegova prevara izašla na vidjelo.

“Poslao mi je matični broj, mislila sam da je to dovoljno. Bilo mi je sumnjivo kada sam vidjela da izbjegava da pošalje video apartmana i onda sam pročitala na grupi obavještenje o prevari i shvatila sam da smo i mi dio prevare, s tim što je nama predstavljao drugu vilu koja se navodno zvala Vila Jovana”, kaže Beograđanka.

Kako je rekla, protiv Slađana J. podnijeće prijavu zbog prevare, iako ne vjeruje da će uspjeti da povrati novac koji su ona i suprug uplatili. Nada se samo da će on biti priveden pred lice pravde, te i adekvatno kažnjen za svoju prevaru kojom je oštetio nepoznati broj građana Srbije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti