20.06.2024.
HomeNovostiPrevara u fazama - od velike Srbije preko mini Šengena: ‘Otvoreni Balkan’...

Prevara u fazama – od velike Srbije preko mini Šengena: ‘Otvoreni Balkan’ otvara regiju za utjecaj Rusije i Kine

Premijer Kosova Albin Kurti ponovo je kritikovao inicijativu “Otvoreni Balkan”, koju su predsjednik Srbije Aleksanda Vučić i premijer Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama predstavili kao inicijativu budućnosti koja treba da olakša kretanje ljudi i roba na Zapadnom Balkanu te poveća životni standard građana.

“Otvoreni Balkan“ više liči na Balkan otvoren za utjecaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava“, rekao je Kurti novinarima, prenose mediji na Kosovu.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću, rekao je Kurtijevi, neizravno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih.

Tri zemlje ulaze u ‘Otvoreni Balkan’

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

U autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj Politici u nedjelju, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, Vučić je naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a”, rekao je Vučić.

Premda su lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanija pozvali da se inicijativi priključe i druge zemlje iz regije, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo za sada su izvan tog projekta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti