24.07.2024.
HomeNovostiPrepucavanja unutar Građanskog saveza se nastavljaju: "Papci iz NiP-a se lažno predstavljaju...

Prepucavanja unutar Građanskog saveza se nastavljaju: “Papci iz NiP-a se lažno predstavljaju kao Predsjedništvo GS-a”

Građanski savez Bosne i Hercegovine nedavno je obavijestio kako imaju problema s predstavljanjem određenih ljudi kao članova GS-a iako to oni trenutno nisu niti su ikada bili.

“Izvjesni Bahrudin Šarić nije član GS-a, a pregledom evidencije članstva utvrđeno je da to nikada nije ni bio. Općepoznato je da je pristupio stranci Narod i pravda (NiP) koja ni domaćoj ni međunarodnoj javnosti još uvijek nije ponudila uvjerljivo objašnjenje o bliskim vezama između nekih članova svog rukovodstva s jednim od najvećih narko-kartela u Europi. NiP sa svojim stavom prema određenim društvenim grupama kao i glorifikacijom saradnika fašističkog režima, te sklonošću antisemitizmu, kao što se može pročitati i u posljednjem izvještaju američkog State Departmenta i jeste njegovo prirodno stanište. Predsjednik NiP-a, Dino Konaković je, kao što se vidi iz priloženog, lično objavio ulazak Šarića u tu stranku. Evidentno je da se radi o flagrantnom lažnom predstavljanju koje vrše bivši član GS-a Nihad Čolpa i članovi NiP-a s kojima je lično ili familijarno povezan“, stoji u poruci GS-a.

GS poziva Čolpu i Šarića da vrate mandate u Parlamentu FBiH koaliciji DF-GS na čijoj listi su i ušli u to zakonodavno tijelo. Prema navodima novog rukovodstva ove političke partije, Čolpa i Šarić su klasični kradljivci mandata, tzv. papci, koji su izigrali povjerenje stranaka koje su ih kandidovale i iz kojih su zbog toga i izbačeni.

“Dakle, radi se o klasičnom lažnom predstavljanju. Rukovodstvo GS-a, posebno generalni sekretarijat na čelu s Ozrenom Blagovčaninom, vrši internu reviziju poslovanja tokom mandata Nihada Čolpe. Uz niz nepravilosti koje su već uočene važno je napomenuti da je Čolpa skoro dvije godine odbijao da sazove sjednicu stranačkog predsjedništva s ciljem kidnapovanja GS-a, uz svesrdnu asistenciju osoba bliskih NiP-u i djelatnicima medija čiji su vlasnici na crnoj listi SAD-a zbog veza s terorizmom još iz sredine 90-ih godina. Čolpa je dio članova GS-a zaista doveo u zabludu, šireći lažne informacije kako ima mandat na četiri godine s kongresa održanog 9. septembra 2017. godine“, navode iz ove stranke.

Rukovodstvo GS-a intenzivno komunicira s malim dijelom članstva koje je Čolpa, kako kažu, svjesno doveo u zabludu. Smatraju kako je važno javnost informisati o činjenicama koje su lako i javno dostupne u Centralnoj izbornoj komisiji, da je Čolpa za četiri godine članstva u GS-u, navodi se, donirao oko 500 KM.

“Koliko je zaradio tokom mandata koji je dobio na zajedničkoj listi DF-GS, neka on sam saopći javnosti. Laži o navodno velikim donacijama koje je vršio prodajom stana su modus operandi osobe koja je ušla u nečasne radnje s podjednako nečasnim ljudima, uključujući i najvećeg grobara lijevih i građanskih vrijednosti, koji između klečanja pred centralnoazijskim diktatorima nasitno i providno spletkari po Sarajevu. Nažalost, Čolpini motivi za radikalan zaokret prema koaliciji s našim partnerom DF-om korespondira s istekom njegovog predsjedničkog mandata kao i isključenja Amara Keče iz DF-a i prelaska u NiP. Čolpa neka sam objasni koja je veza između njega i Keče. Naš koalicioni partner je bio maksimalno korektan do sada, uprkos činjenici da je Čolpa konstantno optuživao DF za nepoštivanje koalicionog sporazuma, a bez obavještavanja organa GS-a odbijao ponude za pozicije u vlasti koje su pripale GS-u. Stoga ostajemo privrženi koaliciji u sklopu pokreta SPD u kojoj su i druge stranke i pojedinci”, zaključuju u svom pismu.

Za kraju su naveli da daju punu podršku radu Željka Komšića i da će spremni dočekati izbore u koaliciji s DF-om, koju je jučer i potvrdila i ovjerila Centralna izborna komisija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti