Prepredeni Vučić i naivni Bošnjaci: Doniranim vakcinama iz Srbije rok za upotrebu ističe 29. marta

0

Kako je za Večernji list potvrdio funkcioner koji je želio ostati anoniman, rok upotrebe nakon kojeg se ne preporučuje vakcinisanje je 29. mart, što se utvrdilo tek nakon prijema pošiljke.

Velikodušni potez doniranjem vakcina Srbije Federaciji BiH, koje je u Sarajevo dovezao predsjednik Aleksandar Vučić, mogao bi doživjeti potpuni fijasko u realizaciji ako se procedura odobrenja i njegove upotrebe otegne s obzirom na poslovično spore i komplicirane institucije u BiH, piše Večernji list.

Naime, ovome kontigentu doniranih vakcina britanskog proizvođača “AstraZeneca” rok upotrebe istječe do kraja marta.

Kako je za Večernji list potvrdio funkcioner koji je želio ostati anoniman, rok upotrebe nakon kojeg se ne preporučuje vakcinisanje je 29. mart, što se utvrdilo tek nakon prijema pošiljke. To je u pravnom smislu iznenadilo i šokiralo odgovorne vlasti, zbog čega nastoje svim silama ubrzati procedure kako zbog vakcinisanja i dovakcinisanja ne bi bilo problema.

Kako BiH ne posjeduje referentnu laboratoriju u kojoj bi se mogla potvrditi ispravnost ovih vakcina, upućena su nazad u Institut za virologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu. Tek nakon što uzorci stignu, Agencija za lijekove BiH odobrava upotrebu, piše Večernji list.