22.07.2024.
HomeSvijetPreminula britanska kraljica Elizabeta II

Preminula britanska kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala nasljednica prestola.

Elizabeta je naslijedila prijestol 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Njeno krunisanje održano je sljedeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Broj Elizabetinih kraljevstava se mijenjao u periodu od 1956. do 1992, kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je dobila četvoro djece – prinčeve Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsjetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta II ponijela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarha na svijetu i najdugovječnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 sati po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti