20.05.2024.
HomeNovostiPremijer Španije Pedro Sančez poručio da podržava Srbiju po pitanju Kosova

Premijer Španije Pedro Sančez poručio da podržava Srbiju po pitanju Kosova

Španija podržava Srbiju po pitanju Kosova, izjavio je premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 29. jula.

Sančez boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, u sklopu turneje tokom koje će posetiti još četiri zemlje Zapadnog Balkana. Španija je jedna od pet članica Evropske unije (EU) koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sančez je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, rekao da Španiju i Srbiju vezuje potreba da se “poštuju međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet dveju država” i da će “Španija uvek biti uz Srbiju u poštovanju ovih principa”.

Istakao je i da se zalaže dijalog dveju strana kako bi se rešili problemi. Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa pod okriljem Evropske unije.

Premijer Sančez je naglasio da Španija podržava Srbiju i Zapadni Balkan na putu evropskih integracija.

“Španija će uvek biti tu uz vas i imate našu podršku da postanete članica Evropske unije”, dodao je on.

Sančez je rekao da je Zapadni Balkan deo Evrope, i da zaslužuje da bude deo Unije i da sa njom “zajedno deli prosperitet i budućnost”.

Političke odnose Srbije i Španije Sančez je opisao kao “fantastične”, dodajući da i ekonomski i trgovinski odnosi treba da dođu na taj isti nivo. Podsetio je da razmena raste u proteklih pet godina, ali je izrazio želju da bude još veća, najavljući dolazak novih kompanija iz Španije u Srbiju.

Sančez je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini i posledicama koje rat ostavlja u Evropi, pozivajući na hitan prekid rata i uspostavljanje mira u Ukrajini

Osvrnuo se i na energetsku krizu i probleme sa izvozom žitarica iz Ukrajine, ističući da vlade u Evropi “rade sve” kako bi ublažile probleme.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti