26.02.2024.
HomeSvijetPrekid vatre u Nagorno Karabahu: Azerbejdžan i Armenija dogovorili primirje

Prekid vatre u Nagorno Karabahu: Azerbejdžan i Armenija dogovorili primirje

Ministri vanjskih poslova sastali su se jučer u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati i bili su najduži u posljednjih 20 godina

Usvojena je zajednička izjava u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

– Azerbejdžan i Armenija, uz posredovanje kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rešavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rešenja – rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

– Strane potvrđuju nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa – rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopćenje ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu – ističe se u zajedničkoj izjavi.

Podsjećamo, ministri vanjskih poslova sastali su se jučer u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati i bili su najduži u posljednjih 20 godina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti