16.06.2024.
HomeNovostiTužilaštvo BiH već formiralo predmete na osnovu Inckovog Zakona

Tužilaštvo BiH već formiralo predmete na osnovu Inckovog Zakona

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrdio je za “Radio Slobodna Evropa” (RSE) Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

“Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, kazao je Grbešić, piše “Radio Slobodna Evropa“.

U Bosni i Hercegovini od danas (28.juli) su na snazi Dopune Krivičnog zakona koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Incko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na zvaničnoj internet stranici Kancelarije visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu BiH su takođe ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

Poslanici iz Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnutih odredbi započeli su bojkot rada institucija BiH.

Juče tako nisu održane ni sjednice Predstavničkog ni Doma naroda Parlamenta BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena koje je nametnuo Incko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održaće se u petak, 30. jula.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti