27.05.2024.
HomeNovostiPravna neznalica umislila da je iznad države: Tegeltija zabranio sudijama i tužiteljima...

Pravna neznalica umislila da je iznad države: Tegeltija zabranio sudijama i tužiteljima da sarađuju sa Istražnom komisijom Parlamenta BiH

Odluka VSTV-a kojom se zabranjuje saradnja sudija i tužilaca sa Privremenom istražnom komisjom Parlamentarne skupštine BiH već je izazvala negativne komentare u pravosudnoj javnosti u našoj zemlji. Uprkos tome, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u izjavi za Oslobođenje, ostaje ustrajan pri ovoj odluci.

-Jedini komentar koji imam je da su odluke VSTS po zakonu obavezujuce za sve sudije i tužioce – kazao je Tegeltija.

Podsjećamo, sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović je već kazao kako je u vezi sa ovom odlukom Tegeltija nastupio kao pojedinac, a sudija Okružnog suda u Banja Luci Milan Blagojević je najavio kako će se oglušiti o zabranu i odazvati se pozivu istražne komisije.

– Sudije i tužioci ne mogu da biraju koje će odluke VSTS poštovati a koje neće, sve odluke su jednostavno obavezujuće. Nepoštovanje odluka VSTS predstavlja disciplinski prekršaj i to važi za sve odluke, ne samo ovu . Pitanje disciplinakog postupka i njegovog pokretanja je pitanje za Ured disciplinskog tužioca. Ja govorim kao stoje stvari po Zakonu i važećim aktima – kazao je Tegeltija za Oslobođenje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti