14.07.2024.
HomeNovostiPozitivne reakcije na Schmidt-ovu današnju odluku: "Ovo je kraj političke igre HDZ-a!"

Pozitivne reakcije na Schmidt-ovu današnju odluku: “Ovo je kraj političke igre HDZ-a!”

Članice Evropskog parlamenta Viola von Cramon-Taubadel i Tineke Strik su pozdravile potez visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojim je nametnuo Odluku o finansiranju izbora u BiH, te su oštro kritikovale “političke igre HDZ-a” po ovom pitanju.

HDZ-ove igre s budućnošću države su neodgovorne i dovele bi do daljnjeg pogoršanja prava građana! Stoga pohvaljujem ovaj važan korak visokog predstavnika Schmidta da djeluje kroz svoja ‘bonska ovlaštenja’ i osigura preostala sredstva za pravilno provođenje Općih izbora u BiH”, napisala je Cramon na Twitteru.

Oštra reakcija stigla je i od parlamentarke Tineke Strik.

Nakon što je Vijeće ministara BiH uspjelo usvojiti samo dio budžeta za oktobarske izbore, OHR je preko svojih bonskih ovlasti osigurao preostali iznos. Hrabar i važan korak, okončanje političkih igara HDZ-a i davanje glasa građanima BiH kroz izbore,” napisala je Strik.

Podsjetimo, Schmidt je naveo da finansiranje izbora još nije u potpunosti obezbijeđeno te da je potrebno hitno osigurati sredstva kako bi se održali na vrijeme.

“Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će CIK dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a. Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje CIK-u novac i osigurava se trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku”, poručio je Schmidt.

Odluku su pozdravili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik odbacio tvrdeći da Schmidt nema pravo da donese takvu odluku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti