15.07.2024.
HomeNovostiPožar u zaleđu Neuma još nije ugašen

Požar u zaleđu Neuma još nije ugašen

Veliki požar koji je zahvatio područje Neuma još je aktivan i kako je za N1 potvrdio glasnogovornik Civilne zaštite HNK Pero Pavlović, situacija je i dalje veoma ozbiljna.

Prema njegovim riječima, najteže stanje je na području Prapratnice, Graca i Zerlenikovca gdje se vatra velikom brzinom širi.

“Situacija je i dalje ozbiljna. Ono što je bolje jeste to da je tokom noći saobraćajnica Stolac-Neum puštena u promet. Bitno je istaći i da je tokom noći zatražena pomoć za traženje gašenja vatre iz zraka, još nisam detaljno vidio dopis, ali mislim da je riječ o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Vatrogasci su cijelu noć na terenu i prema informacijama kojima raspolaže naš Operativni centar, stanje je ozbiljno”, naveo je Pavlović.

U borbi sa vatrenom stihijom neumskim vatrogascima su tokom noći pomogle i kolege iz Slanog (Hrvatska), Čapljine, Stoca i Mostara.

“Svi su se stavili na raspolaganje vatrogascima iz Neuma da zajednički probaju svladati ovaj požar”, dodao je Pavlović.

Kazao nam je da su vatrogasci imali ozbiljnu borbu, pogotovo sinoć, kako bi odbranili stambene i privredne objekte te zaštitili stanovništvo u mjestu Prapratnica.

“Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku ta borba je bila uspješna. Vidjet ćemo šta će nam donijeti jutro, ali situacija je teška. Dodatno nam otežava jak vjetar koji brzinom širi požar i zbog toga bi nam gašenje vatre iz zraka značajno doprinijelo”, zaključio je Pavlović.

Podsjetimo, požar je na području Neuma buknuo jučer u 10:00 sati ujutro između Graca i Broćanca u neumskom zaljevu i skoro 24 sata nakon toga nije stavljen na kontrolu bez obzira na velike napore vatrogasaca i mještana koji su priskočili u pomoć.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti