20.04.2024.
HomeNovostiPovrijeđena četiri policajca na protestima u Ljubljani, uhapšena tri demonstranta

Povrijeđena četiri policajca na protestima u Ljubljani, uhapšena tri demonstranta

Tokom sinoćnih neprijavljenih prostesta protiv mera vlade u Ljubljani u sukobu demonstranata s policijom povrijeđena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapšeno je nekoliko izgrednika, saopštio je ministar unutarašnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je reako da je u neprijavljenim protestima na kraju učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao “anarhistima”, dodavši da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, kao elementi “podzemlja”, a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena da upotrebi vodeni top i druga sredstva prisile, prenosi agencija Hina.

Policija je uhapsila tri osobe na licu mjesta, a ima dosta snimljenog materijala, naveo je Hojs, dodavši kako očekuje da će “biti procesuirani” svi koji su napadali policiju i učestvovali u okupljanju zabranjenom u vrijeme epidemije i “u danu kad je od kovida-19 umrlo 30 ljudi”.

Neprijavljene proteste najavila je za popodne preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim protestima”.

Hojs je, međutim, rekao da su popodnevne demonstracije i napadi na policiju bili “podstaknuti” i protestima koji se u slovenačkoj prestonici odvijaju već više mjeseci, da su ih motivisali i napadi na vladu preko njoj nesklonih medija i od strane čelnika opozicionih stranaka koji se od takvih protesta ne distanciraju.

Hojs je rekao i da takvi nasilni prostesti i napadi na policiju ne priliče Sloveniji i da ih većina stanovništva neće podržati, nego se odgovorno ponaša u vrijeme epidemije i pridržva svih restriktivnih mjera.

Prema pisanju slovenačkih medija, do početka izgreda došlo je nakon što je policija pokušala da uhapsi neke demonstrante koji su dobacivali pripadnicima policije ili ih vrijeđali, a kasnije su napadnute i neke novinarske ekipe koje su pratile događanje, a ranjeno je i više demonstranata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti