15 C
Tuzla
03.06.2023
Home Novosti Potvrđeno u Tužilaštvu TK: Jasmin Imamović osumnjičen za protivzakonito posredovanje

Potvrđeno u Tužilaštvu TK: Jasmin Imamović osumnjičen za protivzakonito posredovanje

0

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sutra će u svojstvu osumnjčenog biti ispitan u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlansakog kantona, potvrđeno je za Faktor u ovoj pravosusnoj instituciji.

– Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje. Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla – trečeno je u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Sporni kredit za gradnju Panonskih jezera doveo je do velikih problema u kasnijem poslovanju Direkcije za izgradnju Tuzla, koja je zajedno s kompanijom Giprom gradila Stambeno poslovni objekat (SPO) 15. maj, koji nije useljen ni danas, iako je gradnja počela 2007. godine. U nalazu Finansijske policije rađenom nekoliko godina upravo je ovaj kredit označen kao sporan.

U Tužilaštvu TK navode da je istraga pokrenuta na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene ovom Tužilaštvu 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, formiran je predmet u ovom Tužilaštvu.

– Provjere i istražne radnje u ovom predmetu će se obaviti u narednom periodu. Istražno ročište je zakazano za 28. februar 2020. godine – navode u Tužilaštvu TK.