14.04.2024.
HomeNovostiPotvrđene optužnice protiv Osmice

Potvrđene optužnice protiv Osmice

Optužnica je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici Javnog preduzeća Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Naime, sumnja se da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužilaštvu, da bi on potom izuzeo snimak iz JP Pošta.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 22. oktobra 2020. godine, kada je saopćeno da se optuženi terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti.

Terete se također i da su zloupotrijebili resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom BiH”, saopćeno je tada iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta s uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Naredne sedmice će biti zakazano ročište na kojima će se razmatrati prijedlog o određivanju mjera zabrane, piše Klix.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti