19.05.2024.
HomeNovostiPotvrđena optužnica protiv šest osoba zbog kriminala u Hotelu Tuzla

Potvrđena optužnica protiv šest osoba zbog kriminala u Hotelu Tuzla

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest osoba za  organizirani kriminal i druga krivična djela a vezana za  nezakonitosti u  postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicionih ulaganja  u Hotel Tuzla u periodu od decembra 2007. do decembra 2009. godine.

Optužnicom se  Igor Pogačar (57) i Fadil Sarajlić (67), obojica državljani Republike Slovenije, terete da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal. Optuženi su  i  Amalija Simić (55), Nedim Hadžigrahić (59) i Nedžad Izić (61)iz Tuzle da su bili članovi pomenute grupe i pomagali Pogačaru i Sarajliću u činjenju krivičnih djela.

Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić se terete za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave, dok su Simić i Izić optuženi za organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da je  šteta koja je  činjenjem ovih krivičnih nanesena privrednom društvu Hotel Tuzla veća od 9,5 miliona KM.

Također, optužnicom se za krivično djelo nesavjestan rad u službi tereti i bivši direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, ali ne kao član pomenute grupe.

Postoji osnovana sumnja da su Pogačar i Sarajlić organizirali ovu grupu,  koja je u periodu od decembra 2007. do kraja 2009. godine poduzimala niz radnji koje su bile  u cilju kriminalnog plana  organizatora grupe, te da su doveli u zabludu odgovorna lica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju TK u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora a koja se odnosi na investiciona ulaganja u Hotel Tuzla u iznosu od 15 miliona KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67% dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici Hotela Tuzla.

Za činjenje ovih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi: RAM Invest u kojem je odgovorno lice  Pogačar i koja je bila firma investitor, te Conint, Eurosar i  fiktivna firma Sar Holding koje su bile izvođači ili podizvođači  radova i  u kojima je odgovorna osoba i suosnivač  Sarajlić.

Tako su Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić, koji je bio prokurista u fiktivnoj  firmi Sar Holding i angažiran od Sarajlića da kontroliše izvođenje radova,  stvarali privremene situacije u kojima su navođeni radovi ili usluge koji nikada nisu izvršeni, odnosno  lažno su prikazivali stvarne vrijednosti investicionih ulaganja kako  bi pravno lice RAM Invest steklo većinsko vlasništvo nad Hotelom.

Kako bi prikrili stvarne vrijednosti investicionih ulaganja, Amalija Simić kao direktorica Hotela je sa  Nedžadom Izićem i njegovom firmom Tehnokonsalting  zaključila ugovor o nadozru nad izvođenjem radova kojim bi prikrivali ulaganja, a također, Izić je kao stalni sudski vještak po uputama Sarajlića tri puta davao lažnu procjenu  vrijednosti izvršenog ulaganja na osnovu kojih je Agencija za privatizaciju TK donijela Uvjerenje o ispunjenim obavezama iz privatizacijskog ugovora.

U optužnici je nakon obavljenih istražnih radnji i vještačenja utvrđeno da je stvarni investirani iznos bio oko 5,3 miliona KM, dok preostali iznos veći od 9,5 miliona KM nikada nije investiran u Hotel. To je praktično značilo da je firma RAM Invest ulaganjem svega 5,3 miliona KM, umjesto 15 miliona KM,  stekla većinsko vlasništvo nad Hotelom Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti