23.06.2024.
HomeNovostiPotvrđena optužnica protiv bivšeg bh ministra Miloša Lučića: Lažno prikazivao troškove reprezentacije,...

Potvrđena optužnica protiv bivšeg bh ministra Miloša Lučića: Lažno prikazivao troškove reprezentacije, točio gorivo u privatne automobile i oštetio budžet za 70 000 KM

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, prenosi agencija Fena pozivajući se na Detektor koji je naveo kako je Lučić, uz zloupotrebu položaja, optužen i za pronevjeru u službi.

U optužnici se navodi kako je Lučić od maja 2020. do decembra 2022. godine donosio odluke – svjestan da iste sadrže neistinite podatke – u kojima je sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist.

end of list

Tuđi računi kao dokazi reprezentacije

Prema navodima optužnice, Lučić je postupao suprotno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima.

Lučić je optužen i da je zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Šteta od 35.676 eura

Prema ranijem saopštenju Tužilaštva, Lučić je – koristeći službeni Audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Bivši ministar se tereti i da je prisvojio sredstva Ministarstva u vidu elektronske opreme koju je prilikom razduženja s funkcije lažno prijavio da je ukradena, da bi predmeti bili pronađeni tokom pretresa njegove porodične kuće.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM (35.676 eura), navedeno je ranije iz Tužilaštva.

On je uhapšen u decembru 2022. godine u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva “Dijamant 2”, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti