Potrošačka korpa za mart skoro 2.500 KM

0

 

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za ožujak ove godine iznosi 2.448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košare u ožujku 2021. godine.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj ove godine iznosila je 1.045 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 42,67 posto. Iz SSSBiH navode da je prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaru čine  – prehrana  (51 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj košari), stanovanje i komunalne usluge (12,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto) , obrazovanje i kultura ( 6,9 posto), odjeća i obuća (12,3 posto), prijevoz (5,6 posto), te održavanje kućanstva (4,9 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj košari).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 11 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here