19.04.2024.
HomeNovostiPotop ljekarske etike: Ko pokušava kazniti doktora koji je na strani pacijenata?

Potop ljekarske etike: Ko pokušava kazniti doktora koji je na strani pacijenata?

Ne stišavaju se reakcije nakon što su četiri člana Odbora za medicinsku etiku i deontologiju (Etički komitet) Ljekarske komore KS izglasala da se ide dalje sa procedurom kažnjavanja što bi u konačnici moglo završiti oduzimanjem licence profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću zbog njegovih izjava o slučaju djevojčice Nadin Smajlović, odnosno odbijanju liječenja od strane ljekara i direktorice KCUS-a.

Za sramotnu odluku glasali su Enra Suljić, predsjednica Etičkog komiteta, te članovi Snježana Marjanović Lisac, Azra Pašić i Malik Vodopić dok je Elma Vukotić bila protiv.

Iako je od devet članova sjednici prisustvovalo tek pet članova od čega su četiri glasala za nastavak progona prema Poslovniku zaključke donosi većinom glasova od broja prisutnih članova Odbora. Iz Ljekarske komore KS još uvijek se nisu oglasili zvaničnim saopćenjem, a umjesto toga za sutra su najavili press konferenciju na koju su pozvali profesora Ismeta Gavrankapetanovića, Enru Suljić, predsjednicu Etičkog komiteta, predstavnike ljekara Discipline za zdravlje djeteta KCUS.

Inače na jučerašnju sjednicu Etičkog komiteta došlo je desetak ljekara sa Dicipline za zdravlje djeteta KCUS-a te je i na taj način izvršen dodatni pritisak na članove Etičkog komiteta. Etički komitet ne može donijeti odluku o oduzimanju licence ali je pokrenuo taj proces sramotnim progonom profesora Gavrankapetanovića.

Brojne javne i političke ličnosti, kao i političke stranke osudili su ovakvo postupanje pojedinaca prema profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću koji je od početka jula i v.d. direktora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Reagirali su iz SDP-a, a tokom dana pristizale su reakcije među kojima je i ona predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića koji je i predložio profesora Gavrankapetanovića za direktora bolnice.

„Atak da se prof. dr Ismetu Gavrankapetanoviću oduzme ljekarska licenca novi je pokušaj njegove diskreditacije, ali je suštinska meta Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u kojoj neki i dalje vide dobar hotelski biznis. Obzirom da prof. Gavrankapetanović radi samo ono što podrazumijevaju vrhunska medicinska struka i etika, mi koji smo ga zamolili da – a, uz mene, bilo je tu i drugih iz vlasti i opozicije – prihvati direktorsku poziciju u političkoj smo i moralnoj odgovornosti da mu omogućimo sve uslove za rad i legalnu zaštitu od prizemnih manipulacija i podlosti“, naveo je Radončić dodajući da je otvorena mogućnosti općenarodnog skupa podrške.
Zdravstveni savjet Naše stranke reagirao je saopćenjem u kojem se navodi  da je povod za proces Gavrankapetanovićevo zalaganje za nastavak liječenja djevojčice Nadin Smajlović u Sarajevu nakon što joj je KCUS odbio pružati pomoć.

„Da bi nekom liječniku bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke. Postavlja se pitanje po čemu je to prof. dr. Gavrankapetanović prekršio etički princip? Zakon o liječništvu u članu 34. propisuje da će liječnik smatrati dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom. Gospodin Gavrankapetanović je u slučaju djevojčice Nadin Smajlović upravo postupio tako. Nedopustivo je da se malodobnom djetetu uskrati pravo na zdravstvenu zaštitu. Čak i da su roditelji postupili protivpravno, i za to postoji zakonsko rješenje. Po zakonu je omogućeno pravo na traženje policijske zaštite za ljekare, ali ne i uskraćivanje temeljnog ljudskog prava na liječenje“, naveli su.

Ističu da je ovo i opomena svim ostalim „šta im se sprema ako se usude dovoditi u pitanje odluke menadžmenta KCUS-a pa makar se radilo i o zabrani liječenja djeci.“

Predsjednik Savjeta za zdravstvo Naroda i Pravde i dugogodišnji liječnik dr. Goran Akšamija oštro je osudio sramni potez dijela Liječničke komore Sarajevo.

„Ovo je sraman potez koji će ostati zapamćen kao primjer beščašća, kukavičluka i pokvarenosti. Kontinuirani napadi na dokazanog stručnjaka i čovjeka koji uživa podršku cijelog grada, liječnika
koji nikada nije iznevjerio pacijente i položenu Hipokratovu zakletvu, pokazuju dokle su spremni ići pojedinci i interesne grupe koje vedre i oblače zdravstvom u Kantonu Sarajevu, ali i šire“, navodi
Akšamija.

On zahtijeva od Ljekarske komore da prekine sa procesom oduzimanja licence dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i da umjesto toga radi na rješavanju ključnih pitanja u zdravstvu u vrijeme novog vala pandemije.

Umjesto da se Etički komitet bavi direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović koja je javno zabranila da se djevojčica Nadin liječi na KCUS-u, niti je KCUS pokrenuo proceduru liječenja van BiH što im je bila obaveza, i deset ljekara koji su stavili svoj potpis da neće liječiti bolesno dijete, taj posao trebalo bi uraditi Tužilaštvo KS koje vrši provjeru navoda iz krivične prijave porodice Smajlović. A za to vrijeme Izetbegović se preko odanih saradnika obračunava sa Gavrankapetanovićem.

Izvor: NAP

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti