23.07.2024.
HomeNovosti"Potkovani" Tegeltija suvereno jaše na koruptivnom slonu BH pravosuđa

“Potkovani” Tegeltija suvereno jaše na koruptivnom slonu BH pravosuđa

Milan Tegeltija ponovo se ukazao televizijskoj javnosti kako bi negirao, kako reče „nebuloze, konstrukcije, manipulacije“ o svom radu.

Žurnal podsjeća na sve njegove nebuloze, konstrukcije i manipulacije o kojima naši novinari godinama pišu.

„Ovo je momenat kada ne treba napadati pravosuđe jer evo sada nešto radi“, kaže čelnik VSTV-a Milan Tegeltija u jednosatnom televizijskom intervjuu.

U nastavku relativizira brojke o istragama posmatrane po entitetima i kantonima, a kao opravdanje navodi broj stanovnika pojedinih područja i broj institucija.

„Korupcija je vezana za državne institucije, a u Sarajevu je većina smještena“, objašnjava Tegeltija.

JAVNOST KAO REMETILAČKI FAKTOR

Ima Tegeltija odgovor i na pitanje zašto Tužilaštvo BiH prezima istragu kupovine respiratora u Federaciji, ali ne i identične ili slične slučajeve u Republici Srpskoj. Po njemu, da državno tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić zaista štiti političare iz Republike Srpske preuzelo bi istragu o kupovini respiratora u RS i potom zatvorilo predmet!? Na taj način je čelnik VSTV-a otkrio sistem po kojem „odabrane“ istrage okončavaju.

„Ne postoji niti jedna afera koja neće biti istražena, to što se ne saopštava ne znači da se ne istražuje… U krivičnim predmetima ništa ne može brzo i preko noći… Jel treba tužilac da daje dnevni brifing o istrazi“, tvrdi i pita Tegeltija.

Naravno da niko ne očekuje dnevni brifing, ali problem i jeste što pravosuđe interes javnost doživljava kao „otežavajuću okolnost“. Za njih je javnost koja traži istinu o pokradenim stotinama miliona, javnog, budžetskog novca, samo remetilački faktor.

Kada je novac u pitanju, Tegeltija već ima iskustva i rješenja, pa je tako preko noći izmjenjena Smjernica za sprečavanje sukoba interesa VSTV-a kojom su povećane dozvoljene granice zarade od naknada za sudije i tužioce. Na taj način Tegeltija je mogao „sve po zakonu“ inkasirati 44.000 maraka za posao sudije – arbitra u tri predmeta. Izbor je, pored stotina sudija, sveden na predsjednika VSTV-a, o čemu je Žurnal također pisao.

Smeta Tegeltiji i to što se pojedini tužioci i sudije, te članovi VSTV-a kritikuju i navode imenom i prezimenom.

„Kada želite da rušite institucije, svedete ih na ličnost i navodite neke prijateljske relacije“, njegov je argument.

PRIJATELJSKE SITUACIJE

Prijateljskih, ili bolje rečeno interesnih situacija, bilo je posljednjih godina previše da bi sve bilo zavedeno kao „slučajnost“.

Podsjetimo, članica VSTV-a Željka Radović bila je protiv razrješenja Milana Tegeltije u aferi  – “Potkivanje”, da bi nakon toga dobila novi mandat na čelu Okružnog javnog tužilaštva Doboj. Uporedo je njena kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH, za što Tegeltija tvrdi da ju je izabrala konkursna komisija OSCE-a!?

Od podugačkog spiska „slučajnosti“, o kojima je Žurnal pisao, izdvojimo imenovanje Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH. Prethodno je kao glavna tužiteljica sarajevskog tužilaštva obustavila istragu protiv dekana Stomatološkog fakulteta Sarajevo Muhameda Ajanovića, sa kojim se Tegeltija konsultuje o izboru nosilaca pravosudnih funkcija!

„Muhamed Ajanović je moj prijatelj,“ reći će ne trepnuvši Tegeltija na pitanje o kafanskim druženjima Ajanovića i kompromitovanog državnog tužioca Olega Čavke, potencirajući pitanje privatnosti i legalnosti objavljenog snimka njihovog susreta.

Ponosno potom saopštava da još uvijek traje istraga u predmetu „Potkivanje“ u kome je saslušan „samo“ u svojstvu svjedoka. Podsjetimo, to je predmet, ako neko još je zna, gdje je njegov bliski saradnik snimljen kako uzima novac za „potkivanje“ Tegeltije. Na drugom snimku on obećava angažman u predmetu sarajevskog tužilaštva.

NEKRETNINE I POLITIKA

Minimizira Tegeltija upozorenja međunarodne zajednice o lošim rezultatima pravosuđa, prije svega u procesuiranju korupcije. Ignoriše negodovanje unutar pravosudne zajednice. Također, ismijava medije i novinare koji pišu o nelegalnostima i podložnosti politici.

Još u vrijeme kandidature Milana Tegeltije za VSTV 2014. godine, upozoravalismo da je u pitanju osoba bliska pojedincima iz kriminalnog miljea. Sumnju u neregularnost izbora tada su iskazivale i njegove kolege sudije.

Godinama poslije mogli smo samo pratiti kako se urušava kredibilnost pravosuđa, a raste broj Tegeltijinih nekretnina i putovanja u egzotične zemlje.

„Zasluživši“ još jedan mandat, od politike „nezavisni“ Tegeltija bivšeg ministra sigurnosti naziva „neozbiljnim“. Kod Milorada Dodika neozbiljnom naziva samo izjavu kako MUP RS prisluškuje opozicionare. Potrudio se da televizijskoj publici objasni kako je nelegalno prisluškivanje prosto nemoguće!?

Kao krunski dokaz nepovezanosti aktuelne politike i VSTV-a navodi to što su Parlamentu BiH dostavili inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-u, koja bi automatski značila i smjenu sadašnjih članova, a da parlament ništa ne čini po tom pitanju.

Zaboravlja Tegeltija da se to može tumačiti i suprotno, da izmjena nema jer političkim liderima ovakav VSTV u potpunosti odgovara!

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti