Posvađani Milanović i Plenković klicali paradržavnoj tvorevini “Herceg Bosni” kroz pjesmu Marka Perkovića Thompsona čiji su nastupi zabranjeni širom Evrope

0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer te zemlje Andrej Plenković pjevali su pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, kojem su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope.

Milanović i Plenković su jučer prisustvovali 31. godišnjici osnivanja 4. gardijske brigade Pauci na Klisu. U pjesmi “Lijepa li si” jedan od stihova glasi: “Herceg-Bosno, srce ponosno.”

Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., finansirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme Lijepa li si.

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, pravomoćno su osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar odbrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here