Posljedice zaraze: Oni koji su preležali koronu i zvanično su izliječeni često su sve samo ne zaista zdravi?

0
Prema studiji dvije trećine pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom i šest mjeseci nakon što su preležali bolest imaju više simptoma koji ukazuju na posljedice bolesti

Bolovi u mišićima, umor i psihički problemi: prema jednoj novoj kineskoj studiji dvije trećine teško oboljelih pacijenata od Covida-19 i pola godine nakon infekcije pate od posljedica bolesti.

Korona virus teško da kod nekog pacijenta ne ostavi traga – na ovaj ili onaj način. Nova studija sugeriše da čak i oni koji su prebrodili infekciju i koji zvanično važe kao izliječeni, često su sve samo ne – zaista zdravi.

Bolovi u mišićima, umor i psihičke smetnje poput anksioznosti i depresije su najčešće dugoročne posljedice zaraze virusom SARS-CoV2, pišu naučnici u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Lancet, a prenosi DW.

Prema studiji dvije trećine pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom i šest mjeseci nakon što su preležali bolest imaju više simptoma koji ukazuju na posljedice bolesti.

„Naše analize pokazuju da virus djeluje kod najvećeg broja pacijenata i nakon što su otpušteni iz bolnice, što ukazuje da je neophodna naknadna njega nakon otpusta, barem za one koji su pretrpjeli teške infekcije“, kaže Bin Cao, jedan od autora studije i zamjenik direktora Nacionalnog centra za klinička ispitivanja bolesti disajnih puteva.

Naučnici su posmatrali 1.733 inficirana pacijenta, koji su otpušteni iz Đin Jin-tan bolnice u kineskom Vuhanu, gdje je navodno izbila zararza korona virusom, od 7. januara do 29. maja 2020. godine.

Prosječna starost ispitanika bila je 57 godina, 52 procenta su bili muškarci a 48 procenata žene. Najveći broj pacijenata (1.172) zavisio je od dodatnog snabdijevanja kiseonikom.

Pacijenti su još jednom pregledani u peridou od juna do septembra prošle godine. Naučnici su pomoću upitnika, laboratorijskih testova i testova opterećenja otkrili kod 76 odsto ispitanika najmanje jedan simptom koji prati pacijente nakon preležane bolesti.

UMOR I SLABOST

Umor i slabost u mišićima prijavilo je 63 odsto pacijenata, 26 procenata ima problema sa snom a 23 pocenta pati od anksioznosti ili depresije. Naučnici su došli do saznanja da žene više pate od psihičkih posljedica nego muškarci.

Laboratorijski nalazi su pri tom pokazali da je kod 13 odsto pacijenata, kod kojih su bubrezi tokom boravka u bolnici funkiconisali normalno, naknadni pregled pokazao smanjenu funkciju bubrega.

A kod posebno ozbiljno oboljelih pacijenata mjesecima kasnije uočena je smanjena funkcija rada pluća sa otežanim snabdijevanjem tijela kiseonikom.

Rad kineskih naučnika poklapa se sa rezultatima dosadašnjih studija o dugoročnim posljedicama Covida-19. No, naučnici uprkos tome upozoravaju na neke propuste u ovoj studiji.

NEOPHODNO JE VIŠE ISTRAŽIVANJA

Na primjer da je u grupi koju su posmatrali bio relativno mali udio ispitanika sa hroničnim bolestima pluća i srca. Dodiuše podaci o tome su uzeti na osnovu sopstvenih iskaza pacijenata a ne na osnovu istraživanja naučnika. Zbog toga je tu moglo da dođe do grešaka.

Pri tom u studiji nisu u obzir uzeti pacijenti sa lakšim simptomima bolesti, jer oni nisu bili liječeni u bolnici Đin Jin-tan u Vuhanu već u „alternativnim bolnicama“ za Kovid-pacijente:

„Ova činjenica može iskriviti broj onih koji pate od dugoročnih posljedica Covida-19“, kaže Jerdis Fromhodl, načelnica odjeljenja za respiratorne bolesti i alergije u MEDIAN klinici Hajligendam. Ova klinika nakon preležane infekcije nudi i naknadnu rehabilitaciju.

Pored pacijenata, koji infekciju skoro i ne primijete i onih koji završe na intezivnoj nezi, postoji još jedna grupa kaže doktorka Fromhold.

„Ovi pacijenti dožive blaži tok bolesti, možda samo na kratko budu u bolnici i onda nakon jednog do tri mjeseca dobiju simptome.“ I Fromhold, kao i kineski ljekari, govori o osjećanju umora i slabosti mišića kao kasnim posljedicama infekcije.

Ali, i pacijenti sa neurološkim problemima, bolovima u zglobovima i gubljenjem kose javljaju se doktorki Fromhold. Ljudi su prije svega esktremno nesigurni, jer ne razumiju šta se s njima zapravo događa.

VIŠE ZNANJA ZA VIŠE POMOĆI

Fromhlod se zbog toga raduje svakoj studiji, koja istražuje moguće dugoročne posljedice Kovida-19. Najveći broj pacijenata na rehabilitaciji u Hajligendamu su starosti od 30 do 65 godina, teško se oporavljaju i vraćaju radnoj svakodnevici.

„Ljudi, koji su imali blaži tok bolesti i naknadno počnu da pate od posljedica infekcije, često ne znaju kome da se obrate“, kaže Fromhold. Ljekari opšte prakse često ne mogu da pomognu, a naknadna njega je rezervisana samo za one koji su bili teško bolesni.

„Veoma je važno da se objasni koji simptomi mogu da se jave“, naglašava Fromhold. Iz tog razloga je, kako kažu naučnici iz kineskog Vuhana, veoma važno da se u „široj populaciji izvode studije sa naknadnim praćenjem paciejanata, kako bi se razumio kompletan spektar dejstva Kovida-19 na ljude“.