01.03.2024.
HomeSvijetPoslije "bježanja" nema kajanja: Brexit košta Britaniju 178 milijardi dolara godišnje

Poslije “bježanja” nema kajanja: Brexit košta Britaniju 178 milijardi dolara godišnje

Britanska ekonomija je smanjena za šest odsto nakon izlaska iz Evropske Unije – što je godišnji trošak od 178 milijardi dolara – rekao je u četvrtak, 11. januara, gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan), pri čemu će manjak će manjak dostići deset odsto do 2035. godine.

Kan, član opozicione Laburističke partije, koja je glasala protiv Bregzita na referendumu 2016. godine, zasnovao je svoju izjavu na izveštaju koji je naručio od ekonomskih konsultanata Cambridge Econometrics, koji su procenili koliko bi brzo privreda rasla da je Britanija glasala za ostanak u EU.

“Sada je očigledno da Bregzit ne funkcioniše. Tvrda verzija Bregzita sa kojom smo završili vuče našu ekonomiju na dole i povećava troškove života”, rekao je Kan.

Laburisti imaju veliku prednost u odnosu na konzervativce premijera Rišija (Rishi) Sunaka pre izbora, koje namerava da raspiše u drugoj polovini ove godine.

Međutim, lider Laburističke partije Keir Starmer bio je oprezan u iznošenju detalja o tome kako će ojačati veze sa EU.

Procena Cambridge Econometrics-a o troškovima Bregzita veća je od nekih drugih.

Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) procenio je u novembru da je Bregzit smanjio veličinu ekonomije za 2-3 odsto, a očekuje se da će uticaj porasti na 5-6 procenata do 2035. godine.

Džonatan (Jonathan) Haskel, kreator politike Banke Engleske, procenio je prošle godine da je Bregzit naneo štetu investicijama smanjujući BDP za 1,3 odsto do kraja 2022. – što je ekvivalentno 1.000 funti po domaćinstvu godišnje.

Cambridge Econometrics je saopštio da se očekuje da će Bregzit smanjiti godišnji privredni rast u Britaniji za 0,4 procentna poena od sada do 2035. godine, nivo zaposlenosti za 3 miliona do 2035. i investicije za trećinu.

Procena implikacija Bregzita zakomplikovala je pandemija COVID-19 samo nekoliko meseci nakon što je Britanija formalno napustila EU u januaru 2020.

Neto migracija u Britaniju je porasla, pošto je novi sistem radnih viza doveo do velikog porasta imigracije u Britaniju izvan EU, nadmašujući pad broja imigranata iz EU kojima ranije nisu bile potrebne vize.

Izvor: Reuters

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti