23.04.2024.
HomeNovostiPoskupljuje struja: Građani će plaćati nemar partijskih neznalica na pozicijama direktora Elektroprivrede

Poskupljuje struja: Građani će plaćati nemar partijskih neznalica na pozicijama direktora Elektroprivrede

Loše upravljanje u prethodnom periodu, kada je na čelu „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) bio SdfA-ov Admir Andelija, i rekordni gubici u poslovanju od 140 miliona KM prelomit će se, prema svemu sudeći, preko leđa građana.

Iz ove kompanije potvrđeno je “Avazu” da će Regulatornoj komisiji za energiju (FERK) u FBiH biti upućen zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, što uključuje i kategoriju domaćinstava, i da je to predviđeno Planom poslovanja 2024.-2026. godina.

Konačna odluka

Radi se o povećanju, kako je precizirano ovim dokumentom, od oko 10 posto, s primjenom od 1. juna ove godine. Iako o konačnoj odluci u Upravi EPBiH još traju konsultacije, sama najava poskupljenja izaziva žestoke reakcije.

– Osim direktnog udara na već narušen standard građana, svako poskupljenje, posebno energenata, reflektira se na sve ostalo. Bazirajući se na iskustva iz prethodnih godina, očekujem da ovo poskupljenje dovede i do lančanog rasta cijena, od kafića, restorana, brica, pekara i restorana, pa do proizvodnje bilo čega u državi – kaže Admir Arnautović, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Srednja Bosna” iz Travnika.

Privreda se ranije suočila s poskupljenjem struje, ali je, prema riječima direktora Marija Nenadića, Udruženje poslodavaca FBiH, u kontaktima s Vladom FBiH i EPBiH, taj rast cijena uspjelo zadržati u iole prihvatljivim procentima.

Kupovna moć

– Sigurno je da poslodavci nisu nezainteresirani za ovu situaciju, jer poskupljenje se direktno reflektira i na nas i naše radnike i dodatno opterećuje njihov standard. Povećanje cijene struje za građane svakako je dodatni teret za ukupan sistem.

Time će, definitivno, pasti kupovna moć građana, a to će se, sigurno, odraziti i na kupovinu roba i usluga iz realnog sektora. Zato poslodavci i dalje mole i sugeriraju da svi sudionici sjednu i traže rješenja – ističe Nenadić.

Mi ćemo se uskoro ponovo sastati s resornim ministrom i direktorom EPBiH da vidimo šta poslovna zajednica može učiniti na vrijeme da se ne bi desilo da sredinom ili krajem godine imamo nove šokove i nova poskupljenja struje, ne daj Bože, za privredu, navodi Nenadić.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti