24.05.2024.
HomeNovostiPosao u doba korone: Evo kako da organizujete svoj rad od kuće

Posao u doba korone: Evo kako da organizujete svoj rad od kuće

Korona je stigla i kod nas, a to je neminovno navelo brojne poslodavce da postupe savjesno i svoje zaposlene, koji mogu posao da obavljaju elektronski, pošalju kući. Imajući u vidu i nedavno uvedeno vanredno stanje, čini se kao da će broj ovakvih poteza postajati sve veći i da će ljudi morati da ostanu kod kuće za svojim računarima.

Ovo je savjesna i disciplinovana odluka, koja je za dobrobit svih građana. Samim tim moramo učiniti sve što je do nas da u takvoj situaciji ostanemo prisebni i na kraju dana produktivni.

Kako bismo vam pomogli da se naviknete na ove promjene, pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta kako da sami sebi olakšate ovu vrstu rada i da lakše podnesete karantin.

Provjerite svoj računar

Ukoliko ste dobili direktivu da radite od kuće, a niste ponijeli svoju opremu za rad iz firme, neophodno je da prije svega provjerite svoj računar. Zvuči banalno, ali mnogi se trenutno suočavaju s ovim problemom.

Uvjerite se da je u stanju da tehnički podrži sve što morate da završite tokom dana. Ukoliko nije, ne očajavajte. Obratite se za pomoć tehničkoj podršci u svojoj firmi.

Sredite svoje radno mjesto

Izuzetno je važno da vam radno mjesto bude udobno i da imate sve što vam je neophodno za kvalitetan rad.

Kako ćete možda danima radit u sobi, to podrazumjeva udobnu stolicu, kao i sto koji će odgovarati vašoj kičmi.

Ukoliko sjedite u fotelji ili za stočićem za kafu, vrlo brzo ćete početi da osjećate fizički napor i biće vam potreban odmor. To podrazumjeva kako fizičku, tako i psihičku nelagodu.

Zato je važno da, i prije nego što počnete da radite, pripremite sve da vam prija radno okruženje. Ako je potrebno, uložite u novi sto, stolice i propratnu opremu.

Pravite pauze

Oni koji već uveliko rade kao frilenseri znaju kakva zamka može biti rad od kuće.

S jedne strane, postoje poslovi, poput onih u kol-centrima, koji imaju ograničeno radno vrijeme i smjene, pa uvijek znate kada je potrebno da se zaustavite i kada će neko drugi preuzeti vaše obaveze. S druge strane, postoje i oni, poput programiranja ili pisanja, koji zahtjevaju da se projekat završi, a to kako ćete rasporediti svoja zaduženja tokom dana ostaje na vama.

Ovakvi poslovi, iako dosta bolji i komforniji, nose i problem organizacije, zato morate praviti pauze i davati sebi vremena da se odmorite, ručate, uradite nešto za sebe.

Nikako ne radite u pidžami i potrudite se da imate odvojen životni i radni prostor.

Budite disciplinovani

Ovo je možda najteže sprovesti. Sada kada smo svi u istoj situaciji, neophodno je da brinemo jedni o drugima, o svojim starijima i o poslu koji radimo.

Zato, prije nego što počnete da radite, napravite raspored za taj dan i držite ga se. Ne dozvoljavajte sebi nikakva odstupanja, osim minimalnih.

Važno je da zadržite svoj fokus i da kontinuirano radite na tome da postajete bolji i efikasniji u poslu koji obavljate. Iskoristite vrijeme provedeno u kući da radite na sebi, posvećeno i disciplinovano.

Naučite kako

Poslovi koji se mogu raditi od kuće su, za čudo, nerijetko oni koji su i najbolje plaćeni. Možda vam se frilenserski život i dopadne.. Zato nastavite da radite na ličnom usavršavanju. Iskoristite vrijeme koje ćete provesti kod kuće da ovladate još nekom profesionalnom vještinom školovanjem na daljinu. Posvetite narednih godinu dana kontinuiranom radu i razvoju uz pomoć kvalitetnih mentora.

Upišite neki od obrazovnih programa za tražena zanimanja i pronađite neki od najboljih i najplaćenijih poslova današnjice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti