18.07.2024.
HomeNovostiPoruka Vučiću s juga: "Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo kao državu"

Poruka Vučiću s juga: “Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo kao državu”

Bivši premijer Kosova i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramush Haradinaj ocijenio je kao dobar znak pristajanje na sprovođenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svijesti da se dogovori moraju sprovoditi.

“Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primjenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje građana obje zemlje“, napisao je Haradinaj.

On je ocijenio da je strategija Srbije da se sporazumi dešavaju jedan po jedan i da se time dobija u vremenu za usvajanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Prema njegovim riječima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

“Državni, nacionalni i građanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela”, rekao je Haradinaj.

Ocijenio je da je vrijeme da Srbija prizna Kosovo kao državu.

“Dvadesetak godina je prošlo od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vrijeme da dijalog pređe na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo”, zaključio je Haradinaj.

(Agencije)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti