Poruka velikim i malim diktatorima: Dezinformacije o COVID19 ne smiju biti izgovor za ograničavanje slobode štampe

0

“Globalni zdravstveni problemi uzrokovani COVID-19 zahtijevaju učinkovite mjere za zaštitu zdravlja i života ljudi. To uključuje borbu protiv dezinformacija koje mogu izazvati paniku i socijalni nemir. Nažalost, neke vlade koriste ovaj imperativ kao izgovor za uvođenje nesrazmjernih ograničenja slobode štampe; što je kontraproduktivan pristup koji se mora biit zaustavljen. Posebno u vrijeme krize moramo zaštititi svoje dragocjene slobode i prava “ izjavila je danas komesarka Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

“U proteklim sedmicama, vlade i lokalne vlasti donijele su zakone, uredbe i odluke kojima se jasno riskira ometanje u radu novinara i medijskih aktera i ograničavanja prava javnosti na primanje informacija.

Novinari koji izvještavaju o pandemiji u Mađarskoj i Ruskoj Federaciji suočavaju se s raznim sankcijama, uključujući rizik, prema novim zakonima, zatvorske kazne do pet godina za širenje “neistinitih podataka”, dok u Azerbejdžanu nedavne izmjene nameću obavezu vlasnicima informativnih internet platformi da spriječe širenja “štetnih podataka” na mreži. U Rumuniji uredba dopušta vlastima uklanjanje sadržaja i blokiranje web stranica na kojima sadržaj pruža “neistinite podatke” o evoluciji COVID-19 i preventivnim mjerama, bez mogućnosti žalbe na odluku. U Bosni i Hercegovini dekreti i zakonodavni prijedlozi kojima je cilj kažnjavanje cirkulacije informacija koji mogu izazvati paniku riskiraju ograničavanje rada novinara i slobode izražavanja na platformama društvenih medija. Konačno, u Armeniji su nekoliko novina i web stranica morale su izbrisati pojedine informacije nakon usvajanja strogih pravila kojima se zabranjuje objavljivanje medicinske i epidemiološke prirode o epidemiji virusa koja nije u potpunosti u skladu s službenim izvorima.

Pristup informacijama također je kolateralna žrtva mjera koje vlade poduzimaju kako bi se suočile sa pandemijom. No, kao što je naznačeno u nedavnoj Zajedničkoj izjavi međunarodnih stručnjaka, novinarstvo igra ključnu funkciju za vrijeme javnog zdravstvenog kriznog stanja. Iako su pravovremene informacije ključne za javnost da shvati opasnost i usvoji mjere na personalnoj razini kako bi se zaštitili, filtriranje informacija i kašnjenja u odgovorima na zahtjeve za slobodan pristup informacijama primijećeni su u nekoliko država članica. U Češkoj, Srbiji i Italiji zabilježeni su izvještajiuo slučajevima novinara koji su bili spriječeni prisustvovati konferencijama za novinare, sriječeni u dobivanju informacija od zdravstvenih autoriteta ili spriječeni u dokumentiranju djelovanja službenika za provođenje zakona.

Također je od najveće važnosti da novinari mogu raditi u sigurnim uvjetima, bez straha da će ih maltretirati ili napadati, kao što je naglašeno u Preporuci (2016) 4 Odbora ministara o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih aktera.

Međutim, u Turskoj je nekoliko novinara pritvoreno zbog izvještavanja o COVID-19. U Sloveniji je novinar koji je podnio zahtjev za informacijama o mjerama koje je vlada usvojila radi suočavanja s pandemijom bio meta klevetničke kampanje medija bliskog političkoj stranci koja predvodi vladinu koaliciju.

Nema sumnje da se vlade suočavaju sa neviđenim izazovima tokom pandemije. To, međutim, ne može biti izgovor da se pritisnu mediji i na taj način ograniči pristup informacijama. Novinari i medijski radnici obavljaju nezamjenjiv posao koji služi javnom dobru. Njihov rad mora biti zaštićen, a ne podcjenjen.

Stoga pozivam sve države članice Vijeća Europe da sačuvaju slobodu štampe i medija i osiguraju da su mjere za borbu protiv dezinformacija potrebne, proporcionalne i podliježu redovitom nadzoru, te uključuju nadzore od strane Parlamenta i nacionalnih institucija za ljudska prava. Mjere za suzbijanje dezinformacija nikada ne smiju spriječiti novinare i medijske aktere da obavljaju svoj posao niti dovesti do neprimjerenog blokiranja sadržaja na Internetu. Zemlje koje su uvele ograničenja koja ne zadovoljavaju ove standarde moraju ih hitno ukinuti”, stoji u saopštenju komesarke Vijeća Europe za ljudska prava Dunje Mijatović.