01.03.2024.
HomeNovostiPorodica ratnog uločinca Radovana Karadžića kuka zbog njegove male penzije, dok žrtve...

Porodica ratnog uločinca Radovana Karadžića kuka zbog njegove male penzije, dok žrtve njegovih zločina i njihove porodice nijemo šute

Prvi predsjednik Republike Srpske i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić uslove za odlazak u starosnu penziju ispunio je u junu 2010. godine, kada je napunio 65 godina, ali rješenje o penziji od Fonda PIO Republike Srpske dobio je šest godina kasnije, nakon što mu je izrečena prvostepena kazna doživotnog zatvora pred Haškim tribunalom.

Zločinac Karadžić u periodu od 1992. do 2001. godine u “papirima” Fonda PIO RS nije se kao predsjednik RS-a, već kao obični radnik u kabinetu predsjednika Republike Srpske, i to s najnižim koeficijentom i platom na nivou ložača ili čistačice. Na osnovu toga mu je kasnije obračunata i visina penzije, koja je nešto iznad prosječne u tom bh. entitetu, a penzija mu je iznad prosječne zahvaljujući plati koju je od 1972. do 1992. godine primao kao ljekar specijalista u Sarajevu.

Njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević kaže da je prošla pravu golgotu kroz institucije bh. entiteta RS dok njen otac nije ostvario stečena prava, koja ne zastarijevaju. Ona objašnjava da je poslije juna 2010. godine, kada je njen otac napunio 65 godina, gotovo krišom počela da se raspituje na koji način on može da ostvari pravo na penziju.

– Iz Haškog tribunala je stigla punomoć na ime moje majke Ljiljane da ona ima sva prava kada je u pitanju očeva penzija, a onda sam ja hodala od jedne do druge institucije i “ganjala” papire. S čim sam se sve susretala, najbolje potvrđuje to da mi je u Fondu PIO u Palama jedna žena rekla da otac treba da dođe u sobu 26 u Opštinu Pale i potvrdi da daje punomoć svojoj supruzi, a cijeli svijet je znao da se on u tom trenutku nalazi u Haagu – kaže Karadžić-Jovičević za „Glas“.

Sonja Karadžić-Jovičević nema objašnjenje zašto je to urađeno, a napominje kako je problem što nema sluha ni u kabinetu današnje predsjednice Republike Srpske da se stvari isprave. Nadalje, Karadžićeva kćerka tvrdi da njezin otac, u skladu sa zakonom, ima pravo na nacionalnu penziju kao i bivša predsjednica Biljana Plavšić, također presuđena ratna zločinka i udovica potpredsjednika RS-a Nikole Koljevića, također ratnog zločinca.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti