27.05.2024.
HomeNovostiPorfirije posrbljava Crnogorce: 'Ispoljite svoj identitet kao Srbi'

Porfirije posrbljava Crnogorce: ‘Ispoljite svoj identitet kao Srbi’

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je stanovnike Crne Gore da „odlučno ispolje svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda”.

– To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost svakog od nas, poručio je Porfirije u subotu navečer ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje mu je priređen doček na početku dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, javila je Radio slobodna Europa (RSE).

Poruka dolazi uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, zakazanog za početak studenog, a u čijem je fokusu nacionalno, vjersko i jezično izjašnjavanje građana.

Prosrpske i proruske snage i mediji u Crnoj Gori vode kampanju pozivajući građane da se izjasne kao Srbi i tako državi „vrate srpski identitet“.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 29 posto Srba i 45 posto Crnogoraca, prenosi Fena.

Govoreći na svečanom dočeku, mitropolit Joanikije, koga je Porfirije ustoličio na mjesto mitropolita SPC u Crnoj Gori prije dvije godine, kazao je da je Porfirije potpisivanjem Temeljnog ugovora s crnogorskom vladom “Crnoj Gori donio mir i pravdu “.

Taj ugovor, koji regulira odnose države i SPC-a, s Porfirijem je potpisao premijer Dritan Abazović u kolovozu prošle godine, što je izazvalo visoke političke tenzije u Crnoj Gori.

Njime se SPC-u u Crnoj Gori priznao pravni subjektivitet šest stoljeća duži nego što ga ima u matičnoj Srbiji, država se obvezala uknjižiti nepokretnosti na eparhije SPC-a u Crnoj Gori bez dokaza o vlasništvu i otvorila mogućnost za uvođenje vjeronauke u javni obrazovni sistem, podsjeća RSE.

Posjet Porfirija nastavlja se u nedjelju posvećivanjem kamena temeljac crkve Svetog Save i osnove pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija je izgradnja počela u Podgorici.

Za tu školu je novac iz proračuna, u iznosu od 900.000 eura, odobrila aktuelna vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je nepovjerenje izglasano u kolovozu 2022. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti