Porfirije je, ne tako davno, razotkrio veze crkve i mafije: Patrijarh Porfirije: Svaki drugi mafijaš u Srbiji dobio orden SPC-a

0

Srbijanski mediji su objavili audio snimku govora patrijarha Porfirija još dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubanski.

U njemu ga se može čuti kako govori da je odličje Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobio “svaki drugi mafijaš u Srbiji”.

Kako piše Nova.rs, snimka je nastala 2019. godine, u razgovoru sa studentima Bogoslovnog fakulteta. Govoreći o aktuelnim problemima SPC-a i politici spomenuo je i način na koji se u SPC danas dijeli odličje.

Porfirije: Odličje ne znači ništa

“Svaki drugi mafijaš u Srbiji je dobio orden SPC-a. Odličje ne znači ništa, odličje je toliko devalviralo. Pa, ne, svako svog pajtosa u svojoj partiji može… Neki baja i dao mi je lovu da napravim ne znam ni ja šta, evo, orden tamo, dajte, znaš, da mu date, da bi dao još više. Hiljade ljudi je dobilo”, rekao je tada Porfirije budućim svećenicima, čini se, ogorčen zbog politike prema znamenju crkve.

On je tada rekao da ipak ima i onih koji su zaslužili i časno dobili taj orden, ali da su mnogi odlikovani zbog njihovih financijskih mogućnosti. Podsjetimo, u tom je razdoblju odličje SPC-a dobio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nije jasno je li to bio povod za ovu raspravu sa studentima s obzirom na to da je u govoru nastavio baš o njegovom odlikovanju.

Snimku možete čuti OVDJE. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here