15.04.2024.
HomeNovostiPopovi najaktivniji u Novogodišnjoj noći: Litije i moleban u crkvama Crne Gore

Popovi najaktivniji u Novogodišnjoj noći: Litije i moleban u crkvama Crne Gore

Vjernici Srspke pravoslavne crkve i večeras su održali proteste u nekoliko gradova Crne Gore nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Protestna šetnja u Podgorici počela je od Hrama Hristovog Vaskrsenja ka manastiru Svetog Simeona Mirotočivog.

Vjernici SPC u Nikšiću su se okupili ispred hrama Svetog Vasilija, gdje je održan moleban, nakon čega je uslijedila litija ulicama grada.

Grupa građana u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti prošetala je i od ulaza u Žabljak iz pravca Pljevalja do autobuske stanice i nazad.   U litiji je učestvovao episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, koji se obratio okupljenima.

Okupljanje je proteklo bez incidenata, ali je za to vrijeme saobraćaj trasom njihovog kretanja bio obustavljen.

Vjernici SPC su se večeras okupili i u Bijelom Polju na molebanu, a potom i litiji, od ckrve svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Mirnu povorku i večeras su osiguravali službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje.

I u Beranama su se okupili vjernici SPC u centru grada, ispred zgrade Općine. Oni su u mirnoj protesnoj litiji odšetali ulicama do manastira Đurđevi stupovi.  U porti tog manastira služen je moleban, a vjernici SPC su se nakog toga razišli bez ikavih incidenata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti