21.06.2024.
HomeNovostiPoništena ishitrena odluka: EU odgodila zabranu prodaje vozila na benzin i dizel...

Poništena ishitrena odluka: EU odgodila zabranu prodaje vozila na benzin i dizel nakon 2035. godine

Odgođeno je glasanje zemalja Evropske unije o zakonu kojim se okončava prodaja novih automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem, odnosno prodaja automobila na benzinski i dizelski pogon do 2035. godine jer su Njemačka i Italija protiv takvog rješenja.

Kako piše Reuters, budući da nije određen novi datum za glasanje u vezi sa tom inicijativom, portparol vlade Švedske koja predsjedava EU, rekao je da će se ambasadori zemalja članica vratiti toj temi “u neko dogledno vrijeme”.

 

Podsjećamo da su se nakon višemjesečnih pregovora Evropski parlament i Evropska komisija usaglasili sa zakonom koji bi zahtijevao da svi novi automobili koji se budu prodavali u EU od 2035. godine imaju nultu emisiju ugljen-dioksida, odnosno da se od tog datuma onemogući prodaja automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Kritke na takvo zakonsko rješenje došle su prvo iz Njemačke, nakon koje se protiv zakona pobunila i Italija jer iz dvije zemlje sa jakim automobilskim industrijama smatraju da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti