20.04.2024.
HomeSvijetPompeo: Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima

Pompeo: Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima

Sjedinjene Države smatraju da Kina “provodi genocid” nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku Majk Pompeo (Mike) uoči ulaska Džoa Bajdena (Joe Biden) u Bijelu kuću.

– Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sistemskom pokušaju Kine da uništi Ujgure – naglasio je u saopštenju Pompeo.

On je spomenuo “zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od marta 2017. godine”.

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden je prije izbora u novembru, prema saopštenju koje je njegov tim za kampanju objavio u avgustu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja “genocid autoritarne vlade Kine”.

– Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve zatvorene osobe i okonča svoj sistem zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada – nabrojao je Pompeo.

Prema stranim stručnjacima, više od milion Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za “politički preodgoj”.

Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Kina Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti