14.07.2024.
HomeSvijetPomoć koju sateliti Elona Muska pružaju Ukrajini upitna, ukoliko Pentagon ne preuzme...

Pomoć koju sateliti Elona Muska pružaju Ukrajini upitna, ukoliko Pentagon ne preuzme finansiranje

Sateliti koje je SpaceX, tvrtka Elona Muska, poslao u Ukrajinu od velike su pomoći u komunikaciji odbrambenim snagama. Starlink uređaji omogućili su im da ostanu u kontaktu jer su uobičajene telefonske i internetske mreže uništene tokom rata.

Ipak, pomoći SpaceX-a mogao bi doći kraj, saznaje CNN. Elon Musk je prošle sedmice na Twitteru objavio kako je ta operacija koštala SpaceX 80 milijuna dolara, a do kraja godine će prijeći i iznos od 100 milijuna dolara.

CNN piše kako je došao u posjed dokumenata u kojim SpaceX stoga traži da Pentagon preuzme financiranje Starlink satelita u Ukrajini.

Prema procjenama SpaceXa, trošak satelita u Ukrajini bi kroz idućih 12 mjeseci bio i veći od 400 milijuna dolara.

“Više nismo u poziciji da doniramo nove terminale Ukrajine niti da financiramo ove postojeće na neodređeni period”, navodno piše u pismu koje je SpaceX poslao.

Problemi sa satelitima SpaceXa pojavili su se krajem septembra. Anonimni izvori tvrde da je dobar dio ukrajinskih trupa izgubio mogućnost komunikacije, što je označeno “katastrofičnim” te je usporilo napredak ukrajinske vojske. Musk to nije htio komentirati, poručivši da je ono što se događa na ratištu tajna.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti