19.06.2024.
HomeSvijetPoljska opozicija proglasila pobjedu na izborima

Poljska opozicija proglasila pobjedu na izborima

Vladajući poljski nacionalisti izgleda nisu uspjeli da dobiju većinu na parlamentarnim izborima u nedjelju, čime bi opozicione stranke mogle da preuzmu vlast u ogromnoj promjeni politike u istočnoj članici Evropske unije (EU).

Poljska se pod strankom Pravo i pravda (PiS) više puta sukobljavala s EU oko vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava otkako je ta partija došla na vlast 2015. godine.

Opozicione stranke obećale da će popraviti odnose sa Briselom i poništiti reforme za koje kritičari kažu da potkopavaju demokratske standarde.

Izlazna anketa Ipsosa dala je PiS-u 36,8 posto glasova, čime bi dobila 200 poslanika u parlamentu od 460 mesta. PiS-ov potencijalni partner, krajnje desna Konfederacija dobila bi 12 mjesta.

Opozicione partije, predvođene liberalnom Građanskom koalicijom (KO), zajedno bi, prema toj anketi, dobile 248 poslaničkih mjesta. Sama KO je dobila 31,6 odsto glasova.

Lider Građanske koalicije Donald Tusk, bivši premijer i bivši predsjednik Evropske unije, proglasio je početak nove ere.

PiS je i dalje dobio najveći broj glasova, ali manje nego na prethodnim izborima i nedovoljno da bi mogao da napravi vladajuću koaliciju.

“Ja sam političar dugi niz godina. Ja sam sportista. Nikada u životu nisam bio tako sretan što sam naizgled zauzeo drugo mjesto. Poljska je pobijedila. Demokratija je pobijedila. Uklonili smo ih sa vlasti”, rekao je Tusk oduševljenim pristalicama.

“Ovaj rezultat bi dalje mogao bio bolji, ali već danas možemo reći da je ovo kraj lošeg vremena, ovo je kraj vladavine Prava i pravde”, dodao je Tusk.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski izgleda da je priznao rezultat po kojem njegova partija neće voditi vladu.

On je pristalicama u svom izbornom štabu rekao da je rezultat njegove stranke, sa skoro 37 posto osvojenih glasova, uspjeh, jer je time osvojila najviše glasova na tri parlamentarna izbora zaredom.

“Moramo imati nadu i to moramo znati da, bez obzira da li smo na vlasti ili u opoziciji, sprovodićemo ovaj (politički) projekat na različite načine i nećemo dozvoliti da Poljska bude izdana”, rekao je Kačinjski.

Izvori: Reuters i AP

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti