27.05.2024.
HomeNovostiPolitika se zaplela u smjenu policijskog komesara

Politika se zaplela u smjenu policijskog komesara

Sudbina direktora Policijske uprave MUP-a Tuzlanskog kantona Dževada Kormana, nakon što je od svog nadređenog, ministra Sulejmana Brkića dobio negativnu ocjenu za rad, bit će poznata do kraja januara. Do tada bi i zvanično trebao biti konstituisan Nezavisni odbor Skupštine TK-a koji bi, također, trebao ocijeniti rad Kormana.

Politički pritisak

Korman je ocjenu jedan dobio tek nedavno na sjednici Vlade TK-a, a u njegovu smjenu se krenulo na jednoj od prvih sjednica nove vlasti. Podsjećamo, vlast čine SDA, Bijedićevi Socijaldemokrati BiH, SBB, DF i Stranka za BiH, dok je Kormana izabrala Vlada PDA. Prethodni saziv NO ocijenio je Kormana sa 4,6. Tom NO je mandat istekao, pa je nova vlast formirala svoj, a njegova ocjena bi trebala uslijediti do kraja januara.

– Svako od nas ili smjenjuje sam sebe ili diže rejting svojim radom. Mislim da Uprava policije nije danas ono što bi trebala da bude, smatra ministar Brkić.

Vlada je pokušala izmijeniti i Zakon o MUP-u, ali je odustala nakon pritiska međunarodnih organizacija, koje su izmjene nazvale uplitanjem politike u rad policije. Ove izmjene je Korman nazvao pritiskom.

– Mogu reći da ovo na neki način predstavlja politički pritisak na rad Uprave policije i njenu operativnu, ali i finansijsku samostalnost, kazao je ranije Korman.

Kormanu je zamjereno to što je povećao plate sebi i biranim policijskim službenicima, ali i to što na posao i službene sastanke nije dolazio u uniformi, te nije poštivao ministra i premijera. Da bi ga smijenila, vlast treba negativnu ocjenu o kojoj će se složiti i ministar i NO.

Osumnjičeni Suljić

Međutim, da li će ovaj NO uopšte moći ocjenjivati Kormana, od jučer je upitno. U toku poslijepodneva jučer su pretresene prostorije tuzlanskog advokata Suada Suljića, člana nedavno imenovanog saziva Nadzornog odbora. On se, kako je za Oslobođenje potvrđeno u MUP-u bez potvrde o identitetu, sumnjiči za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja u vezi s prevarom u privrednom poslovanju, te za ovjeru neistinitog sadržaja i posebne slučajeve krivotvorenja isprave. Do zaključenja ovog broja novina, Suljić nije zvanično uhapšen.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti