17.06.2024.
HomeNovostiPolitičari vas lažu, ovo je stvarna slika Bosne: Povratnici u Višegrad žive...

Političari vas lažu, ovo je stvarna slika Bosne: Povratnici u Višegrad žive od 45 KM u kući od najlona

Zbog izuzetno teške materijalne situacije Zejnil Halilović i njegova supruga, oboje demobilisani borci Armije RBiH, prošle godine su se iz Vogošće vratili u Višegrad, gdje su živjeli prije agresije na BiH. Iako imaju po 57 godina, na taj potez su se odlučili kako bi, obrađujući svoju zemlju, osigurali kakvu-takvu egzistenciju.

Nemaju struju

Međutim, u njihovom prijeratnom kraju samo je Drina ostala zelena, sve ostalo je zapušteno, zaraslo u korov, prepušteno zaboravu…

– Kuća u kojoj smo živjeli je minirana i spaljena. Osposobili smo jedan njen dio za stanovanje, ali taj prostor još nije prikladan za dostojno življenje čovjeka. Uzdali smo se u to da nam pomoć vlasti neće izostati. Međutim, za deset mjeseci niko nam ništa nije pomogao. Čak nas niko nije ni posjetio da vidi u kakvim uvjetima živimo. Ljeto smo proveli u dijelu kuće pokrivene najlonom. Zazidali smo dio sprata kako bismo malo poboljšali uvjete stanovanja – kaže Zejnil.

Na sve načine se bore da objekt pokriju i priključe struju, ali kažu da je to za njih nedostižno jer, osim 45 KM dječijeg dodatka, nemaju drugih primanja.

Fenjeri i lampe

– Od 2011. godine oboje smo nezaposleni. Sve su prilike da ćemo još dugo, umjesto električne energije, za osvjetljenje koristiti fenjere i petrolejske lampe. Zima nam nije išla naruku. Niske temperature dovele su do pucanja betonske ploče te nam prilikom i najmanje kiše vlaga uništava i ovo što smo do sada osposobili – dodaje Zejnil.

Bez obzira na sve, ne predaju se  i ne namjeravaju odustati od svog cilja, a to je da ostatak života provedu u Višegradu, u kući iz koje su silom protjerani.

Kako pomoći

Svi koji žele pomoći ovoj porodici novac mogu uplatiti na račun Zejnila Halilovića broj: 1541079991755256 otvoren kod Intesa Sanpaolo banke BiH.

Izvor: E. Muračević, Avaz.ba

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti